Vijesti

Okrugli stol na temu Međunarodnog dana borbe nasilja protiv žena

 Okrugli stol na temu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, danas je okupio Povjerenstvo za ravnopravnost spolova grada Slavonskog Broda, a kao izlagači sudjelovale su savjetnica u Vladinom uredu za ravnopravnost spolova i članica Vijeća Europske unije za prevenciju i borbu protiv seksizma Maja Sporiš, ali i predsjednica udruge Brod Gordana Matanović te Maja Jarić, predsjednica Povjerenstva.

Iako je Istanbulska konvencija podigla dosta prašine u medijima, ona donosi pozitivne stvari za hrvatsku borbu protiv neravnopravnosti, posebno u pravnim okvirima, naglasila je Sporiš. Naime, u prošlosti se događalo da žrtve često odustanu od prijave i tužbe, no sa Istanbulskom konvencijom nasilje će se procesuirati i u slučaju odustajanja.

Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja kod nas postoji od 2009. godine, pod vodstvom udruge Brod, a trenutno se radi na proširenju mreže sigurnih kuća kojih, nažalost, nema dovoljno u Hrvatskoj. Dapače, obiteljsko nasilje toliko je česta pojava da možemo govoriti o femicidu, a aktivistkinje ističu kako se ipak polako, ali sigurno pomičemo s mjesta, pa i kada se radi o medijskom izvještavanju o takvim zločinima. 

Matanović ističe kako je potrebno da se svi segmenti društva uključe u borbu protiv nasilja. Tome se priključuje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova grad Slavonskog Broda, pa je predsjednica Maja Jarić predložila aktivnosti poput provođenja kampanje, podizanja svijesti i aktivnosti o obiteljskom nasilju, ali i posebne edukacije žena o njihovim pravima, kao i obrazovanja školskih pedagoga i psihologa te promocije ravnopravnosti u javnom i političkom životu. 

Facebook Twitter Instagram