Vijesti

Okruglim stolom počeo trodnevni skup ravnatelja javnih ustanova za zaštitu prirode RH

 Okrugli stol ravnatelja županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode iz čitave Hrvatske, pod nazivom „Zeleni cvijet" održan je danas u 10:00 sati u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu. Okupljene su pozdravili domaćini, zamjenik župana Stjepan Bošnjakovići ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica Josip Bodrožić Džakić te najavili glavne teme  današnjeg okruglog stola, a to su  nadolazeći i tekući projekti i investicije u sektoru zaštite prirode.  

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike govorio je o nacionalnom projektu „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000" koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a u cilju ispunjavanja Specifičnog cilja SC 6III2 Uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću (primarno ekološkom  mrežom Natura 2000). Korisnik projekta je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao suradnici sudjelovat će i sve javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.  Vrijednost projekta je 186.497.150 kn. Također je govorio o zabrinjavajućem trendu smanjenja bioraznolikosti u Europi i svijetu te sve većoj važnosti i odgovornosti sektora zaštite prirode u usporavanju i okretanju ovoga negativnog trenda. Josip Hren iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike predstavio je Nacrt Pravilnika o koncesijskim odobrenjima na zaštićenom području.

Vesna Cetin Krnjević i Vlatka Gulan Zetić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorile su o novim mogućnostima financiranja projekta zaštite prirode. Pohvalile su sada desetogodišnji projekt Bijela roda koje provode kontinentalne ustanove za zaštitu prirode uz sufinanciranje Fonda te najavile planove za nove projektne aktivnosti u zaštiti ugroženih ptica. 

Okruglim stolom započinje trodnevni skup ravnatelja javnih ustanova za zaštitu prirode čiji je domaćin ove godine Javna ustanova Natura Slavonica. Ravnatelji će uz predavanja obići teren - zaštićena područja i područja europske ekološke mreže Natura 2000 u Brodsko-posavskoj županiji.

Facebook Twitter Instagram