Okusi hrvatske tradicije - okusi graničarskog posavlja
Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Kao vrijednost i nova kvaliteta koja pruža doživljaje nečeg što je drugačije. A drugačije je, nema sumnje, ono što je lokalno, izvorno i tradicijsko. Uz to uživanje u hrani koje je danas sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem, upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u HRVATSKE TRADICIJE području kulinarskog naslijeđa. A to naslijeđe sagledavamo kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne hrane po starim receptima i načinima, upotrebi lokalnih namirnica i proizvoda i koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te je na kraju važan dio održivog razvoja.
Polazeći od navedenih spoznaja razvijen je i projekt Okusi tradicije koji se bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije radi zajedničkih poslovnih, edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti te sustavnim razvojem novih turističkih proizvoda u području gastronomije i kulture blagovanja u cjelini.
Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u suglasju sa utvrđenim osnovnim standardima i pravilima u dnevnoj ponudi imaju minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih najmanje četiri vina. Označavaju se standardiziranom pločom sa jedinstvenim znakom i logotipom uz dodatak lokalno prostornog određenja.
Glavni cilj je označavanje (labeling) ugostileljskih objekata nosioca standarda Okusi tradicije i izgradnja njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića.
Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te u konačnici oblikovanje tematskih restorana - restorana s tradicijom, koji će stalno nuditi više tipičnih lokalnih jela, a gostima pružati i mogućnosti aktivnog sudjelovanja u pripremi jela.
Standard Okusi može se utvrditi za ugostiteljske objekte (turističko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kušaonica, etno kuća, bistro, gostionica, krčma, restoran, kavana, hotelski restoran) koji zadovoljavaju propisane osnovne uvjete i vrednovanjem kroz 5 kategorija (hrana, usluga, piće, ambijent, okoliš) od kojih svaka sadrži pet kriterija, ostvare minimalno 75 od mogućih 100 bodova.
U suradnji i partnerstvu sa Županijskim turističkim zajednicama prvi standardi dodijeljeni su tijekom 2015.g. objektima na području Vukovarsko-srijemske županije (7) i Varaždinske županije (14), a nakon toga slijedile su Požeško slavonska županija (8), Krapinsko-zagorska županija (14), Zagrebačka županija (10), Sisačko-moslavačka županija (14), Koprivničko-križevačka županija (13), Brodsko-posavska županija (13), Ličko senjska županija (12) i grad Zagreb (1). Standardom Okusi tradicije obuhvaćeno je trenutno 106 objekata s područja 9 županija. Tijekom 2018.g. projekt se nastavlja na području pet novih županija, a 2019. obuhvatom svih hrvatskih županija u cijelosti će završiti provođenje njegove prve faze.
Projektom upravlja DMK Vall042 u partnerstvu s Turističkim zajednicama županija, lokalnim turističkim zajednicama i nosiocima standarda Okusi tradicije.
- Pansion "Slavonski biser" (Nova Gradiška)
- Hotel "Kralj Tomislav" (Nova Gradiška)
- Restoran "Dukat" (Nova Gradiška)
- Restoran "Grozd" (Slavonski Brod)
- Rodino gnijezdo (Slavosnki Brod)
- Hotel "Savus" (Slavonski Brod)
- Restoran "Oroz" (Slavonski Brod)
- Restoran "Uno" (Slavonski Brod)
- Hotel "Art" (Slavonski Brod)
- Eko-etno salaš "Savus" (Bukovlje)
- Ranč "Marin" (Garčin)
- Kuća dida Tunje (Oprisavci)
- Restoran "Đeram" (Velika Kopanica)