Vijesti

Online radionica - Kako režirati kazališnu predstavu

Hrvatski sabor kulture pripremio je novu online kazališnu radionicu pod nazivom „Režija kazališne predstave“ koja će pod vodstvom redatelja i glumca Jasmina Novljakovića biti održana od 8. do 10. svibnja 2021. putem ZOOM platforme.
U nastavku pročitajte plan i način realizacije online radionice te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Uloga redatelja jedna je od najznačajnijih u procesu nastajanja kazališne predstave. Redatelj nije zanatlija, on ne daje samo scenski oblik i život nečemu što je netko drugi stvorio (autor teksta), već ga i prilagođava ansamblu, publici, vremenu, pozornici… Redateljev rad, od trenutka kada dobije dramsko djelo koje će postavljati na scenu pa do dizanja zavjese na premijeri, može se podijeliti na tri dijela tj. faze: pripremne studije, rad s glumcima i kompoziciju predstave. 
Tijekom trodnevne radionice sudionici će imati priliku upoznati sve navedene faze, praktičnim radom na konkretnim primjerima tj. odabranim tekstovima izvedenim na online 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

OPIS I PROGRAM RADIONICE 

Radionica će biti održana u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (8. – 10. 5. 2021.).
Polaznici na radionici sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije).
Polaznici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno upoznavanje te predavanje voditelja, rad na odabranim dramskim tekstovima uz praktične savjete vezane uz brojne nedoumice i probleme koji se nameću tijekom redateljskog rada na predstavi, diskusiju i konzultacije – pitanja i odgovore, a program će biti popraćen i prigodnim video materijalima (isječcima iz predstava s primjerima redateljskih rješenja).
Kroz trodnevni program sudionike će voditi doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, profesor na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.
Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

PROGRAM
 
1. DAN: subota: 8. 5. 2021.: 10:00 – 12:15 h
• UVOD
  Upoznavanje sudionika i voditelja te načina realizacije radionice
• ODABIR DRAMSKOG TEKSTA
  Očekivanja glumaca, gledatelja, ansambla – koliko iskustvo i mogućnosti članova ansambla utječu na odabir teksta   
• PRIPREMNE STUDIJE (1. faza)
   Analiza dramskog djela, odnos prema njemu i ideja prenošenja na scenu
• PITANJA I ODGOVORI, ISKUSTVA SUDIONIKA
 
2. DAN: nedjelja: 9. 5. 2021.: 10:00 – 12:15 h
• RAD NA TEKSTU (2. faza)
   Analiza likova i situacija
   Skraćivanje teksta po potrebi 
   Adaptacija – praktični rad na odabranim tekstovima
• PITANJA I ODGOVORI, ISKUSTVA SUDIONIKA
 
3. DAN: ponedjeljak: 10. 5. 2021.: 18:00 – 20:15 h
• KOMPOZICIJA PREDSTAVE (3. faza)  
  Scenografija, kostimografija, glazba, rasvjeta – važni elementi predstave
  Predstava kao cjelina svih komponenata 
• KONZULTACIJE, DISKUSIJA
• ZAKLJUČAK, ZAVRŠNO SLOVO
 
KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti svi zainteresirani  (ukupan broj je ograničen na prvih 100 prijavljenih).
Zainteresirani se na radionicu prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.

AKTIVNI SUDIONICI – ULOGA REDATELJA (maksimalno 5 sudionika) uključuju se u program radionice (audio/video uključivanje) aktivnim sudjelovanjem kroz rad na dramskom tekstu u ulozi redatelja. Aktivni sudionici primit će predložak (ulomak) teksta 3 dana prije početka radionice.
***U slučaju velikog broja prijavljenih aktivnih sudionika, aktivni sudionici bit će odabrani prema redoslijedu prijave. Sudionici koji prilikom prijave označe aktivno sudjelovanje primit će povratnu informaciju o popunjenju kvote tj. jesu li ušli u broj aktivnih sudionika.
PASIVNI SUDIONICI prate radionicu, ali se u program ne uključuju aktivno redateljskim radom na zadanim tekstovima. U program se mogu uključiti postavljanjem pitanja te po želji tumačenjem uloge/a za potrebe rada na tekstovima.

Svi sudionici (aktivni i pasivni) na radionicu se prijavljuju putem prijavnog obrasca klikom na poveznicu: 
https://bit.ly/3x8Q77N najkasnije do 6. svibnja 2021.

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: 
https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 
Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online seminaru.
Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 6. svibnja 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, Zagreb, OIB: 45263394181 
Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Svrha doznake: online radionica - Režija - ime i prezime polaznika

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

1. ispuniti prijavni obrazac na: 
https://bit.ly/3x8Q77N 
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca

2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail 
prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru

3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi njezina održavanja.

O VODITELJU


doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac

Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, rođen je 2. prosinca 1963. godine u Sisku. Docent je na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje glumu. U počecima svog kazališnog djelovanja vezan je uz kazalište DASKA iz Siska, jedno od najznačajnijih amaterskih i alternativnih kazališta 80-ih godina na ovim prostorima. Od 1988. godine glumac je u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava (između ostalog u HNK-u Split, HNK-u Rijeka, „Gavelli”, IT&D-u, Kazalištu Vitovitica…). Obnašao je funkciju ravnatelja Doma kulture Sisak u kojem pokreće Gradsko kazalište Sisak (2006.-2010.). S predstavama gostuje od Indije, Ruske Federacije, Norveške, Danske do Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske i Rumunjske. Prevodi s poljskog jezika. 

20.04.2021 13:08:00

Facebook Twitter Instagram