Vijesti

Online radionica nagrađenog dirigenta Marka Skorina

 Hrvatski sabor kulture poziva Vas na prvu ovogodišnju glazbenu radionicu za zborovođe na temu „Manualna tehnika dirigenta kao pomoć vokalnim potrebama zbora“ koja će biti održana 27. i 28. ožujka 2021. pod vodstvom Marka Skorina putem ZOOM aplikacije. 

Riječ je o programu osmišljenom prema Javnom pozivu Hrvatskog sabora kulture za predlaganje online autorskih i originalnih umjetničko-edukativnih seminara i/ili radionica namijenjenih voditeljima amaterskih kulturno-umjetničkih udruga u cilju poboljšanja njihovog rada u uvjetima socijalne distance, kao i ovladavanja digitalnom tehnologijom u svrhu dodatnog rada s pjevačima i zborovima. 
Marko Skorin, nagrađivani je dirigent mlađe generacije sa švicarskom adresom koji je svoja prva dirigentska znanja sticao još za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dirigirajući zborovima u Karlovcu i Zagrebu. Svoje obrazovanje i karijeru nastavio je izvan granica Hrvatske, u Austriji, Egiptu i Švicarskoj, gdje danas živi i radi. Na poziv Hrvatskog sabora kulture, nakon uspješnog seminara u srpnju 2020. osmislio je novi program interaktivne online edukacije na temu „Manualna tehnika dirigenta kao pomoć vokalnim potrebama zbora“, koji je otvoren za sve zainteresirane. 

PROGRAM ONLINE RADIONICE 

Za vrijeme koncerta pokreti ruku i postava tijela dirigenta jedini su način komunikacije sa zborom ili orkestrom. Pokreti vođeni ispravnim idejama mogu uvelike pomoći zboru u savladavanju različitih elemenata: tempa, dinamike, artikulacije, interpretacije, izgovora, intonacije. Uz tehnički ispravne kretnje važno je da svaki naš pokret bude vođen u skladu s vokalnim zahtjevima pjevača. U vokalnoj pedagogiji upravno su pokreti ruke jako bitan element koji se koristi za utjecanje na postavu vokalnog aparata. Naglasak seminara biti će upravo na povezivanju dirigentskih kretnji i vokalne tehnike pjevača. Tokom seminara također ćemo kroz praktični rad obraditi tehničke elemente dirigiranja: dirigentske slike za različite mjere, početak, završetak i stanke tokom skladbe, te ćemo se pozabaviti pojedinačnim dijelovima našeg dirigentskog aparata: tijelo, šaka, prsti, ruke, glava, noge. Cilj svakog dobrog dirigenta je razvijanje svijesti na koji način pokreti ruke djeluju na vokalnu tehniku i njihovo usklađivanje s tehničkim zahtjevima skladbi.

Seminar je koncipiran kao interaktivna radionica koja će biti održana 27. i 28. ožujka 2021. u terminima od 10-12.30 h i 16 -18.30 h (ukupno 4 termina).
Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi voditelj Marko Skorin i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.
Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će obuhvatiti: predavanja voditelja, video snimke i online prezentaciju, samostalan i zajednički rad polaznika i voditelja.

RASPORED

Subota, 27. 03. 2021.

1. dio: 10 h - 12.30 h 
- upoznavanje ispravnog načina razmišljanja tokom dirigiranja 
- povezivanje kretnji u skladu s vokalnom tehnikom 
- praktičan rad s polaznicima na postavi tijela i pokretima ruku 
- pitanja i odgovori 

2. dio: 16,00 h - 18.30 h
- dirigentske slike i pokreti ruku u različitim mjerama 
- pododjela u različitim mjerama 
- početak i završetak kompozicije, kao i stanke unutar kompozicije (korona) 
- praktičan rad s polaznicima na tehničkim elementima dirigiranja 
- praktičan rad na zadanim primjerima iz literature
- pitanja i odgovori 

Nedjelja, 28. 03. 2021.

1. dio: 10 h - 12.30 h
-    razlike između zborskog i orkestralnog dirigenta 
-    razlike dirigiranja na probi i na koncertu 
-    kako s manualnom tehnikom poboljšati intonaciju ili artikulaciju zbora 
-    mimika lica i izgovor tekst tokom dirigiranja, da ili ne? 
-    praktičan rad na zadanim primjerima iz literature 
-    pitanja i odgovori 

2. dio: 16,00 h - 18.30 h
- pojedinačan rad s polaznicima 
- rad na skladbama koje su polaznici donijeli 
- rješavanje individulanih problema polaznika 
- primjenjivanje metoda i ideja naučenih tokom seminara 
- pitanja i odgovori

Literatura koja će se obrađivati:
- F. Dugan: Zahvalnica
- I. Zajc: 8. madrigala, Br. 3, Plavo kad nebo tone
- H. Schütz: Die mit Tränen säen, Op. 11, Br. 10
- W.A.Mozart: Ave verum corpus
- Bahamian spiritual, arr. N. Luboff: All my trials Lord
- C. Orff: Carmina Burana, Br. 7, Floret Silva

NAPOMENE
Seminar je namijenjen svim zborovođama kao i zainteresiranim pjevačima, bez obzira na količinu prethodnog iskustva. 
Nakon održanog seminara sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na seminaru.
Nakon održanog seminara video snimke s održanog seminara moći ćete pregledati u uredu članica HSK-a (Zvonimirova 17, Zagreb).
 
KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE RADIONICE

Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije. 
Za prijavu je potrebno najkasnije do 25. ožujka 2021. putem računala ispuniti „Prijavnicu za radionicu“ klikom na poveznicu: 
https://bit.ly/3evWDP8 
Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: 
https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 
Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje on line radionice. HSK stručna služba bit će dostupna prije početka održavanja radionice na poveznici za pridruživanje radionici navedenoj u potvrdi registracije ili pozivom na broj 095/4621 737 (Srđana Vrsalović).

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.
Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 26. ožujka 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne članove HSK)*: 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181. 
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja
Poziv na broj: OIB (uplatitelja)
Svrha doznake: Webinar „Manualna tehnika dirigenta kao pomoć vokalnim potrebama zbora“ 2021. - ime i prezime polaznika
* Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail 
prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

1. ispuniti prijavni obrazac na: 
https://bit.ly/3evWDP8 

  • ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
  • navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
  • u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca


2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)

  • prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
  • potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave


3. zaprimiti e-račun nakon održanog online radionice

  • e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online radionice


Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online radionice.

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA

Marko Skorin započinje svoj muzički put kao klavirist, nakon čega završava studij Glazbene Pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te studij zborskog i orkestralnog dirigiranja na Kunst Universität u Grazu. Profesionalno iskustvo stekao je u Karlovcu, Zagrebu, Grazu, na Heliopolis sveučilištu u Kairu, Beču, kao i na Muzičkoj akademiji u Bernu kao dirigent, korepetitor i profesor. Vodio je više od 20 zborova i vokalnih sastava - od amaterskih do profesionalnih razina, uključujući zbor Instituta za operu na "Kunst Universität Graz", Nacionalni omladinski zbor Austrije (asistent, 2015.), kao i međunarodni vokalni ansambl „Revoice“. Tijekom petogodišnjeg djelovanja kao pjevač zbora opere u Grazu produbljuje znanje operne literature i rada s opernim zborom. Od 2016. do 2018. vodio je zbor Srednje škole Bečkih dječaka te djeluje kao profesor solfeggia, harmonije i dirigiranja. Svoje vještine kao zborovođa i skladatelj pokazao je na raznim međunarodnim natjecanjima, a dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su 1. Mjesto i specijalna nagrada za „dobro osmišljen pedagoški pristup“ na natjecanju zborskih dirigenata u Kopru 2019., te zlatna medalja sa zborom „Chorus Carolostaden“ na Svjetskim igrama zborova u Grazu 2008. Uz rad kao zborovođa i pedagog, uključen je u razne projekte i koncerte kao klavirist i korepetitor. Od 2018. predaje teoriju glazbe na Konzervat
oriju u Bernu i djeluje kao zborovođa triju zborova u Bernu i Švicarskoj.

15.03.2021 13:03:00

Facebook Twitter Instagram