Vijesti

Online radionica s Robertom Kurbašom

Imate izvrsnu priču ili pjesmu, ali vam nedostaju vještine javnog nastupa i čitanja, borite se s tremom i lošom artikulacijom… Ili jednostavno ne znate što sve utječe na dobar javni nastup i kvalitetnu interpretaciju teksta? Hrvatski sabor kulture i glumac Robert Kurbaša pripremili su online radionicu interpretativnog čitanja proznog ili poetskog teksta „Kaz kao iskaz“ koja je namijenjena svima koji se žele pobliže upoznati s tehnikama javnog govora tj. javnog čitanja. Radionica će biti održana 25. i 26. ožujka 2021. putem mrežne platforme ZOOM, a više o prijavama i programu pročitajte u nastavku.

Radom na zadanom proznom ili poetskom tekstu, prema odabiru voditelja radionice, usavršavaju se vlastite vještine javnog nastupa suočavanjem sa svim teškoćama koje javni govor podrazumijeva.    

Loša postura tijela, nedovoljna artikulacija, lijenost govornog aparata, trema, pogrešan pristup sadržaju… Sve su to problemi na koje često nailazimo u javnom nastupu. Radionicom „Kaz kao iskaz“ nastojat će se uz pomoć voditelja detektirati i osvijestiti navedeni problemi, a samim time započeti i proces njihovog rješavanja.

Polaznici seminara na seminaru sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije).
Kroz dvodnevni program sudionike će voditi glumac Robert Kurbaša te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.
Po završetku online radionice svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi. 

PROGRAM

1. DAN: četvrtak: 25. 3. 2021.: 18:00 – 20:45
- upoznavanje i razmjena iskustava
- podjela/prikaz teksta
- čitanje radnog materijala „primavista“ tj. bez prethodne pripreme (snimanje istog)
- rad na tekstu 
- pitanja i odgovori

2. DAN: petak: 26. 3. 2021.: 18:00 – 20:45
- rad na tekstu (sa svakim aktivnim sudionikom ponaosob)
- čitanje teksta (snimanje istog)
- evaluacija rada i snimljenog materijala
- pitanja i odgovori

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani (broj je ograničen na prvih 100 prijavljenih).
Zainteresirani se na radionicu prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.

● PASIVNI SUDIONICI prate radionicu, ali se u program ne uključuju aktivnim radom na tekstu. Pasivni sudionici prate radionicu uživo te stječu nova znanja i vještine na temelju rada aktivnih sudionika na zadanom tekstu. U program se mogu uključiti postavljanjem pitanja uživo ili slanjem pitanja u pisanom obliku na koja će voditelj također rado odgovoriti uživo.

● AKTIVNI SUDIONICI (maksimalno 8 sudionika) uključuju se u program radionice (audio/video uključivanje) aktivnim sudjelovanjem kroz rad na tekstu pod vodstvom voditelja Roberta Kurbaše. U slučaju velikog broja prijavljenih aktivnih sudionika, aktivni sudionici bit će odabrani prema redoslijedu prijave. Sudionici koji prilikom prijave označe aktivno sudjelovanje dobit će povratnu informaciju o popunjenju kvote tj. jesu li ušli u broj aktivnih sudionika.

Svi sudionici (aktivni i pasivni) na radionicu se prijavljuju putem prijavnog obrasca - „webinar registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3bWebBc najkasnije do 23. ožujka 2021. 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu:  
https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 
Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online seminaru.

• Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

• Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 23. ožujka 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 
(Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, Zagreb, OIB: 45263394181 
Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Svrha doznake: online radionica - Kaz kao iskaz – ime i prezime polaznika


Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

1. ispuniti prijavni obrazac na: 
https://bit.ly/3bWebBc 
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca

2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail 
prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru

3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi njezina održavanja.


Za sve dodatne informacije o online radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na 
kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

 
O VODITELJU

Robert Kurbaša rođen je 13. listopada 1977. godine u Splitu.
Nakon završene jezične gimnazije i govorničke škole Hrvatskog filološkog društva upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, smjer gluma, koju završava 2000. godine. Kao najmlađi glumac ansambla HNK Split djeluje od 2000. do 2008. godine te ostvaruje niz zapaženih uloga. Danas je kao slobodni umjetnik član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 
Neke od kazališnih uloga: Edip (Seneka), Liliom (F. Molnar), Puba - Gospoda Glembajevi (M. Krleža), Krište - Kate Kapuralica (V. Stulli), Glumac - Pukovnik Ptica (H. Bojčev), Gero - Prazni grad (D. Dukovski), Otac Flynn - Sumnja (P. Shanelly), Ferdinand - Oluja, Duncan - Machbeth (W. Shakespeare), Marko - Lutka (M. Gavran) i dr.
Učestalo se pojavljuje na televiziji i filmu. Od glavnih uloga izdvaja: Tomislav Vojković – Urota (AVA produkcija), David - Ne daj se Nina (Freemental/RTL produkcija), Andrija - Dolina sunca (Ring multimedia/HRT), Nikola - Zlatni dvori (Nova TV)...
Autor je više različitih nosača zvuka poezije, knjige Pobratimstvo lica u svemiru u izdanju Školske knjige, kao i monodrame Ispit savjesti nastale prema prozi Tina Ujevića koja je do sada u Hrvatskoj i inozemstvu odigrana preko stotinu puta. Nakon autorske predstave Tko je ubio Zvonka Bušića? trenutno radi na predstavi More o hrvatskom pjesniku Josipu Pupačiću te obnaša dužnost voditelja scene Centra za kulturu Trešnjevka.

05.03.2021 16:50:00

Facebook Twitter Instagram