Vijesti

Opremanje solarnog laboratorija škola pobjednica u projektu Pametne škole

U osnovnoj školi Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u mjesecu veljači odvija se aktivnost opremanja solarnog laboratorija. Škola Antun Mihanović i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednice su u natjecanju u uštedi energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko - posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škole. Natjecanje je organizirano u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“.

Pobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji sa učenicima i osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Nastavnik tehničkog odgoja Dinko Nadih i profesorica fizike Željka Kačar sa svojim učenicima uz podršku Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku proširit će svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti je i praktični rad u kojem učenici sudjeluju u izradi uređaja i njihovom programiranju.

Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u mjesecu travnju.

 

25.02.2019 17:50:00

Facebook Twitter Instagram