Vijesti

Osam novih slučajeva COVID-19 u Požeško slavonskoj županiji

 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). Potvrđeno je da su jučer i danas testirane osobe koje su bile suspektne te je sveukupan broj oboljelih na području županije sada deset. Devet osoba je u dobrom stanju i nalaze se u kućnoj izolaciji, a jedna osoba je hospitalizirana zbog respiratornih tegoba. Nastaviti će se testiranje ostalih kontakata tih osoba te drugih suspektnih osoba.

Temeljem navedenoga ukupan broj pozitivnih osoba je 10.

Važno je spomenuti kako je do sada obavljeno ­­­1696 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati. Sve podatke o COVID-19 svakodnevno objavljujemo na službenim stranicama županije, a sve informacije mogu se uvijek dobiti u našem Zavodu za javno zdravstvo.

„Osim dosadašnjih testiranja, imamo još suspektnih osoba i kontakata dosadašnjih potvrđenih slučajeva koje su u samoizolaciji, te će osobe biti testirane u idućem vremenu. Ukupno imamo 108 osoba u samoizolaciji. Kada govorimo o socijalnim ustanovama, posjete su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju na način da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede. Sve osobe i kontakti zaraženih osoba koji se trenutno nalaze u samoizolaciji biti će testirani, a naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan.“ – rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

„Dogodilo se ono što smo očekivali i nažalost nije se moglo izbjeći širenje putem kontakata. Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi, pridržavanje higijenskih pravila. Dolazi vrijeme vikenda, kada su najavljena održavanja raznih sportskih okupljanja, manifestacija, svadbi i ostalih događanja, mi nikome ne možemo zabraniti nešto ali apeliramo na oprez i da svatko od nas prihvati tu odgovornost kao organizator i kao osoba koja će biti sudionik okupljanja. Također svjedoci smo jednog slučaja koji je rezultat noćnog izlaska u klub, mi također imamo noćne klubove, naši inspektori su tu što se tiče tog pitanja te ih pozivam da odrade svoj dio posla. Danas ćemo održati sastanak Stožera sa svim načelnicima te zajednički dogovoriti aktivnosti za buduće vrijeme. “ – rekao je župan Alojz Tomašević

Za Radio Slavoniju javio se načelnik Stožera CZ Požeško slavonske županije, Vedran Neferović: 

01.07.2020 14:45:03

Facebook Twitter Instagram