Vijesti

Osječka premijera nagrađivanog filma "Niska trava"

 U subotu, 2. prosinca 2023. u 18 sati i 45 minuta u Kinu Urania održat će se osječka premijera kratkometražnog igranog filma “Niska trava”. Ulaz na projekciju je besplatan.

Film je snimljen u srpnju 2022. u Osijeku, kao završni studentski rad osječkog redatelja Davida Gaše i producentice Marte Eve Mećave, a u njemu je sudjelovao cijeli niz osječkih studenata, srednjoškolaca, osnovnoškolaca i njihovih roditelja, glumaca i stanovnika grada Osijeka - neki od njih kao statisti, neki kao glumci, a neki su ustupili svoja dvorišta kao lokaciju za snimanje u osječkoj Retfali.

Film je u međuvremenu svoju svjetsku premijeru imao na prestižnom 69. Festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu, poslije čega je na 70. Pula Film Festivalu redatelju dodijeljena nagrada “Vedran Šamanović” za širenje granica filmskog izraza u hrvatskom filmu. Nakon toga film je nagrađen i posebnim priznanjem u studentskoj selekciji na 29. Sarajevo Film Festivalu te Zlatnim kolicima za najbolji film u domaćem kratkometražnom programu “Kockice” na 21. Zagreb Film Festivalu. “Niska trava” do sada je prikazan na festivalima u Francuskoj, Italiji, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Film će svoj premijerni festivalski luk zatvoriti lokalnom premijerom u Osijeku. Fotografiju potpisuje osječki snimatelj Tin Ostrošić, montažu Marta Bregeš, dizajn zvuka Dino Ljuban, skladbu Borna Maksan, scenografiju Jan Herenčić, a kostimograiju Paula Čule. U filmu moći ćete vidjeti i brojne osječke glumce poput Arete Ćurković, Miroslava Čabraje, Armina Čatića, Živka Anočića i Vlaste Ramljak.

Trailer filma možete pogledati na linku: vimeo.com/davidgaso/niskatravatrailer “Niska trava” nastao je pod okvirom Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a film su koproducirali produkcijske kuće Antitalent, Izvan Fokusa i Drugi plan.

28.11.2023 12:16:42

Facebook Twitter Instagram