Vijesti

Otvorena izložba Tisje Kljaković Braić: Stvarno i nestvarno

Svake godine krajem studenog, obilježavajući godišnjicu smrti kipara Branka Ružića, Galerija umjetnina uobičajeno izlaže djela Ružićevih suvremenika koji su svojim radom zastupljeni u fundusu Galerije Ružić i suvremenici. Ponekad, međutim, žele skrenuti pažnju na predstavnike nove generacije umjetnika čija poetika u određenim svojim elementima ima dodirne točke s Ružićevom.


Tako ove godine brodska likovna publika može upoznati rad Tisje Kljaković Braić, slikarice koja svoju poetiku oslanja na tradiciju lirske apstrakcije i intimizma u slikarstvu. Tisju Kljaković od Ružića dijeli nekoliko generacija, no oboje su na istoj liniji onih umjetnika koji pronalaze ljepotu u naoko malim, svakodnevnim temama,a zajednička nsmjera ovo dvoje umjetnika je da teme budu prezentirane jednostavno, bez neke velike naracije, neovisno o vremenskom odmaku u kojem stvaraju.


Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti — smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. godine diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Gorkog Žuvele. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku, te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Često radi kombiniranom tehnikom, visokog reljefa, koristeći drvo i akril.
Do sada je održala 30-tak samostalnih izložbi, sudjelovala u 20-tak skupnih izložbi, a autorica je i knjige ‘U malu je uša đava’. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnica. Živi i radi u Splitu.
Trenutno je likovnoj publici najpoznatija po svojim karikaturama iz života jednog para, što je i objedinila u knjizi Oni, koja je tiskana u listopadu u nakladi izdavačke kuće Fraktura.
Izložba je otvorena večeras u velikom Likovnom salonu Vladimir Becić. Autorica izložbe je Romana Tekić, a ostaje otvorena do 15. siječnja 2019.

Facebook Twitter Instagram