Eu projekt

Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu

 U sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, ekipa Radio Slavonije posjetila je Strasbourg kako bi se susreli sa hrvatskim zastupnicima u EP, tijekom održavanja plenarne sjednice.

Jedna od važnijih tema sjednice bio je program InvestEU koji bi trebao zamijeniti dosadašnji fond za strateška ulaganja. Više nam je pojasnila zastupnica Ivana Maletić koja je ispričala kako je to nastavak fonda za strateška ulaganja, obzirom da se želi ojačati u ulaganje u važne i velike projekte Europske unije, kako bi se pokrenuo njen razvoj, osobito onih zemalja članica koje po tom pitanju kaskaju- Uz fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme, investicije su ključne za razvoj, kazala je.

No, razgovaralo se i o izmjeni isplate i dostupnosti sredstava za projekte iz europskih fondova. Naime, postoji ideja da se korištenje fondova na neki način ograniči po principu vladavine prava, odnosno za one zemlje za koje je procijenjeno da nisu dovoljno efikasne u borbi protiv korupcije ili ne poštuju neovisnost pravosuđa. Maletić kaže kako se radi o posebnoj regulativi, takozvanom 'rule of law', koja bi najviše naštetila slabijim članicama poput Hrvatske, koje zapravo trenutno povlače najviše sredstava, a upravo im ti fondovi trebaju kako bi se izjednačile s naprednijim članicama.

U Strasbourgu smo se susreli i sa Marijanom Petir koja je naglasila svoje zadovoljstvo novom Direktivom o nepoštenim trgovačkim praksama jer će uvelike pomoći hrvatskim poljoprivrednicima- Mislim da je jako važno da se ta direktiva usvojila i da što prije stupi na snagu jer se pokazalo da je nepoštena trgovačka praksa najveći neprijatelj hrvatskih, pa i europskih poljoprivrednika, a parcijalna rješenja nisu bila dovoljno učinkovita. Na moju inicijativu je donešen i Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj, no sa njegovom implementacijom još nije započeto u punoj mjeri.

I za kraj, Petir se osvrnula na povlačenje novca za poljoprivredu iz europskih fondova. Kako kaže, nije zadovoljna. Nakon početnih trzavica, i velikih promašaja na početku, kaže kako je apelirala na ponovnu izradu novih pravilnika, kako bi se praksa poboljšala i kako bi građani dobivali novac na vrijeme.

 

Emisija je emitirana 18. siječnja u 16 sati.

 

00.00.0000 00:00:00

Facebook Twitter Instagram