Vijesti

Počela isplata pomoći građanima Požeško slavonske županije

Područje Požeško-slavonske županije pogodile su dvije prirodne nepogode u lipnju 2021. - bujična poplava 6. lipnja te tuča 25. lipnja. 

Ovih dana, gotovo tri mjeseca  nakon nepogoda, počinje i isplata pomoći građanima . Najviše novca dobit će poljoprivrednici - ukupno dvadeset milijuna kuna. Onima kojima su oštećeni stambeni objekti, a nisu osigurani, država će pokriti trideset posto troškova sanacije. 

„U prvim procjenama rečeno je da se radilo o nešto manje od 300 milijuna kuna štete, nakon čega je proglašena prirodna nepogoda. Gradska i općinska povjerenstva napravila su procjene, a da se radi o iznimno velikom broju dokazuje 9312 stavaka koje su unesene u registar šteta. Vlada je na svojoj sjednici donijela je nekoliko odluka. Tim odlukama i zaključcima Požeško-slavonskoj županiji dodijeljeno je 20 milijuna kuna pomoći iz Državnog proračuna, 20 milijuna kuna odnosi se na pomoć poljoprivrednicima, 5 milijuna kuna na sanaciju obrazovnih ustanova, 5 milijuna dodijeljeno je kaznionici te 5 milijuna Vojarni 123. brigade. Dodatnih 4,5 milijuna dodijelilo je Ministarstvo kulture za sanaciju šteta na zaštićenim kulturnim dobrima dok se 100 milijuna kuna odnosi na sredstva koja su dužna osigurati Hrvatske vode za projektiranje i izgradnju retencija i akumulacije na Požeškoj Gori. Dakle sredstva za sanaciju šteta, ali i za projekte kojima će se spriječiti moguće štete od bujičnih poplava u budućnosti.“ – rekla je županica Jozić

„Do Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda koje su nas zadesile, a nakon što je završen unos šteta u registar, došli smo na sastancima i koordinacijama s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina pogođenih prirodnom nepogodom te je zauzet stav da se 20 milijuna kuna pomoći koji idu iz državnog proračuna dodijele fizičkim osobama za štete koje su nastale na stambenim i obiteljskim objektima u obje nepogode te štete na opremi koja je građanima stradala 6. lipnja u bujičnoj poplavi. Obzirom da se radi o evidentiranom iznosu šteta za te kategorije u iznosu od gotovo 64 milijuna kuna time bi građani ostvarili pravo na isplatu 30% iznosa štete. Preostali iznos do 20 milijuna kuna, točnije 886 tisuća kuna utrošit će se za zbrinjavanje otpada koji smo imali nakon obje prirodne nepogode, posebice zbrinjavanje azbestnih ploča što je opet pomoć građanima koji taj trošak neće trebati platiti.“ – naglasila je županica.

Vezano za Informaciju o programu dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije u 2021. godini i Mišljenje Ministarstva poljoprivrede uz program potpore županica je istaknula kako je Vlada  donijela odluku da Ministarstvo poljoprivrede osigura 20 milijuna kuna u okviru svoga proračuna za isplatu pomoći poljoprivrednicima s područja naše županije.

„Uvjet korištenja ovih sredstava bila je izrada Programa dodjele potpora male vrijednosti koji su izradile stručne službe Požeško-slavonske županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Štete na poljoprivredi koje su provedene u APIS-u su oko 40 milijuna kuna te će se s dodijeljenih 20 milijuna kuna moći isplatiti obeštećenja oko 50 posto od onoga što je evidentirano u registru šteta.“ – rekla je županica te je naglasila kako je temeljem navedenog programa raspisan Javni natječaj na koji će se poljoprivrednici trebati javiti kako bi im se sredstva isplatila.

 

14.09.2021 14:13:34

Facebook Twitter Instagram