Vijesti

Počinje Europski i Svjetski tjedan cijepljenja (24. do 30. travnja)

Pod sloganom Cjepiva djeluju - Zdravlje za sve, Svjetska zdravstvena organizacija najavila je od 24.-30. travnja ovogodišnju kampanju i obilježavanje Svjetskog tjedna cijepljenja koji će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje. U Međunarodnoj godini medicinskih sestara i primalja ističe se njihov važan doprinos u cijepljenju.

U Tjednu cijepljenja predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje (The Coalition for Vaccination) koja okuplja europska stručna i studentska udruženja s ciljem promicanja najboljih praksi i borbe protiv dezinformacija o cijepljenju. Europska unija je iznimno posvećena zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju te povezivanju svih dionika koji mogu promicati stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima.

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih priča suvremene medicine. Iz dana u dan, međunarodna zajednica odaje priznanje vrijednosti cjepiva i cijepljenju u sprječavanju i kontroli velikog broja zaraznih (infektivnih) bolesti, nekoliko vrsta raka i drugih kroničnih bolesti. Poboljšanje dostupnosti cijepljenju je ključno za postizanje Ciljeva održivog razvoja UN-a.

Zbog svega navedenoga, već godinama Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obilježava krajem travnja Europski i Svjetski tjedan cijepljenja, kao globalnu inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, podsjećajući da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta. Ovogodišnju kampanju podržali su i Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a, Inovativna farmaceutska inicijativa, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), Međunarodna udruga studenata medicine CROMSIC, i mnogi drugi.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. Krunoslava Capaka, cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije, možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolesti. Izuzetno je važno naglasiti u ovogodišnjem Tjednu cijepljenja, uz sve već napisano, da se u trenutnoj situaciji ne prekida provođenje Programa obveznog cijepljenja već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavljaju kako bi se zaštitilo najranjivije od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Kampanja će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje.

„HALMED  svake godine pruža podršku provođenju aktivnosti u sklopu Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja kojima se podiže svijest o  značaju koje cijepljenje ima u zaštiti javnog zdravlja i zdravlja svakog  pojedinca. Važnost cijepljenja osobito dolazi do izražaja u kontekstu  trenutačne pandemije bolesti COVID-19, za koju su potencijalna cjepiva tek u fazi razvoja odnosno u ranoj fazi kliničkih ispitivanja. Istovremeno, ni u ovim izvanrednim okolnostima ne smije se zanemariti potreba za zaštitom i od drugih zaraznih bolesti, kao što su hripavac i ospice, a za koje imamo dostupna odobrena cjepiva“, istaknuo je ravnatelj HALMED-a prof. dr. sc. Siniša Tomić.

Europska unija je iznimno posvećena zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju te povezivanju svih dionika koji mogu promicati stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima. U Tjednu cijepljenja predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje.

Uz potporu Europske agencije za lijekove i Europskog centra za kontrolu bolesti, uspostavljen je Europski informacijski portal o cijepljenju u svrhu objave objektivnih, transparentnih i ažuriranih dokaza o cijepljenju i cjepivima na internetu, njihovim prednostima i sigurnosti te postupku farmakovigilancije.

Koalicija za cijepljenje okuplja brojna europska udruženja zdravstvenih djelatnika i relevantna studentska udruženja, poput liječnika, ljekarnika, medicinskih sestara i tehničara, stomatologa i drugih. Osnovana je na inicijativu Europske komisije kako bi osigurala pružanje točnih informacija javnosti, borila se protiv mitova i dezinformacija vezanih uz cijepljenje i cjepiva, te izmjenjivala najbolje prakse u pogledu cijepljenja.

„Europa ima bogatu povijest istraživanja, razvoja i proizvodnje cjepiva, a svake se godine u Europi proizvede 1.7 milijardi učinkovitih i sigurnih cjepiva visoke kakvoće“, navode iz Vaccines Europe i Inovativne farmaceutske inicijative kao udruženja istraživačkih kompanija koje proizvode cjepiva i kontinuirano rade na novim otkrićima. U interesu očuvanja javnog zdravlja EU je također kroz europske preporuke predvidjela suradnju s industrijom za proizvodnju cjepiva s ciljem osiguranog kontinuiteta opskrbe i ublažavanju rizika od nestašica cjepiva.

Ne samo da cijepljenje sprječava bolesti i smrtnost povezanu sa zaraznim bolestima poput ospica, hripavca, upale pluća, dijareje kao posljedice nekih infekcija itd., nego doprinos cijepljenja trebamo sagledati u širem kontekstu ekonomskog razvoja i izobrazbe. U trenutku globalne pandemije i nepostojanja cjepiva protiv koronavirusa, vidljivo je koliko zarazne bolesti mogu utjecati na gospodarstva, zdravstvene i obrazovne sustave diljem svijeta.

Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva doc. Maja Jakševac Mikša pozvala je sve građane da podrže kampanju povodom Tjedna cijepljenja te postanu prvaci cijepljenja u svojim okruženjima: „Već nekoliko godina demonstriramo zajedništvo različitih profesija i institucija u promicanju važnosti cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih metoda očuvanja zdravlja. Nadležna tijela, liječnici, ljekarnici, medicinske sestre, pacijenti, studenti, mediji, istraživačke institucije i biomedicinske kompanije koje stvaraju inovacije – svi se moramo boriti protiv dezinformiranja i pridonijeti zdravstvenoj prosvijećenosti građana promicanjem stručnih i znanstveno dokazanih informacija. Cjepiva imaju važnu ulogu od najranije životne dobi, preko djece i mladih, do zaštite građana starije životne dobi, te je danas cjeloživotna skrb zahvaljujući cijepljenju dobila sasvim drugačije značenje na putu prema zdravom starenju.“

(HZJZ) 

 

 

24.04.2020 18:08:02

Facebook Twitter Instagram