Vijesti

POČINJE POLICIJSKA AKCIJA MIR I DOBRO - OPREZNO S PIROTEHNIKOM

 

Operativna akcija „Mir i dobro“, provodit će se na području Policijske uprave brodsko-posavske od 15. prosinca 2018. godine do 8. siječnja 2019. godine. U cilju podizanja stanja sigurnosti i sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava, oružja i drugih eksplozivnih tvari, policijski službenici će intenzivirati preventivne i represivne aktivnosti u svim segmentima svoga rada. Policijski službenici i djelatnici Inspektorata unutarnjih poslova Policijske uprave brodsko-posavske, provoditi će nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Policijski službenici će (kako u policijskim odorama, tako u civilnim odijelima) obilaziti javne prostore na kojima se okuplja veći broj osoba: u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, i drugim mjestima na području u nadležnosti policijske uprave, a na kojima se odvijaju Adventi na otvorenim i zatvorenim prostorima (korzo, trgovački centri i dr.), razni koncerti, sportske, kulturne i druge manifestacije. Pojačano će obilaziti vjerske objekte, prilikom misnih slavlja i drugih vjerskih okupljanja građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Ostvareni su kontakti policije i predstavnika osnovnih i srednjih škola, kojom prilikom policijski službenici educiraju učenike na temu pirotehničkih sredstava, o tome, što je dozvoljeno i u kojem vremenskom razdoblju, te će pritom učenicima ukazati na opasnosti i štetne posljedice koje mogu nastati u slučaju nestručnog rukovanja pirotehnikom.

U području prometa se očekuje povećan broj vozila, obzirom da će za blagdane dolaziti građani, koji privremeno rade izvan Republike Hrvatske, a očekuje se i pojačano prometovanje na graničnim prijelazima. Policijski službenici će pojačano nadzirati promet, te podsjećaju građane i sudionike u prometu na strpljivost i toleranciju, te također da svojim pozitivnim ponašanjem doprinesu boljem stanju sigurnosti u prometu.

Policija će pojačano sprječavati i procesuirati počinitelje kaznenih djela i prekršaja, posebice kaznenih djela razbojništava, teških krađa i krađa. Nadzirati će u suradnji sa drugim inspekcijskim službama rad ugostiteljskih objekata, a posebice davanje, odnosno točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama, prodaju duhanskih proizvoda,  te će također nadzirati noćne izlaske djece (mlađih od 16 godina), bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje.


Prošli vikend policijski službenici su u noćnim izlascima zatekli 23 djece, te  prekršajno prijavili šest osoba


Prošli vikend policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod, na području Slavonskog Broda, zatekli su u noćnim izlascima 23 djece, uglavnom 2003. i 2004. godište. Policajci su odmah pozvali roditelje koji su došli po svoju djecu, upozorivši roditelje na odredbe Obiteljskog zakona. Policijski službenici su protiv šest osoba (u dobi od 18 do 43), podnijeli prekršajne prijave Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu zbog kršenja odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama), te dostavili obavijest mjerodavnim inspekcijama u vezi kršenja odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.


Policajci zaplijenili 78 komada pirotehničkih sredstava koja nisu propisana za nabavku i uporabu građanima

Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja, odnosno kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavke oružja i eksplozivnih tvari. Pritom je utvrđeno, da je 25-godišnjak, dana 22. lipnja, dok je bio na privremenom radu izvan Republike Hrvatske, iz druge zemlje, naručio pirotehnička sredstva. Pošiljka je stigla putem pošte, dana 10. srpnja, na njegovu adresu (okolica Slavonskog Broda), u kojoj se nalazilo 78 komada pirotehničkih sredstva, a koja nisu propisana za nabavku i uporabu građanima. Policijski službenici su oduzeli pirotehnička sredstva, a 25-godišnjaka su prekršajno i kazneno prijavili mjerodavnim tijelima.


Policija i carina na graničnom prijelazu Slavonski Brod zaplijenila 244 šteka raznih cigareta


Policijski i carinski službenici su u zajedničkoj suradnji na graničnom prijelazu Slavonski Brod, jučer (10. prosinca), oko 13.30 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku, pronašli 244 šteke cigareta (2440 kutija raznih vrsta cigareta). Graničnom kontrolom je utvrđeno, da 49-godišnjak cigarete nije prijavio policiji niti carini, a nađene su skrivene u prostoru za ventilaciju u autobusu koji prometuje na relaciji Bosna i Hercegovina - Njemačka. Daljnje postupanje i podnošenje pismena preuzeli su službenici carine, sukladno odredbama Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije.


Dragovoljna predaja oružja u okviru Akcije „Manje oružja – manje tragedija“


U vremenu od 1. siječnja do 1. prosinca 2018. godine, građani su policiji dragovoljno predali 291 komad raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, dugo i kratko oružje), 17 497 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje, te 74.9 kilograma eksploziva.

Građađani su ove godine, u odnosu na prošlu godinu, predali manje vatrenog oružja (prošle godine u istom razdoblju 322 komada), no više streljiva (prošle godine 7 198 komada), kao i više kilograma eksploziva (prošle godine 6.2 kilograma).

Policija podsjeća građane da je i dalje aktualna Akcija „Manje oružja – manje tragedija“ te mogu policiji dragovoljno predati oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo bez straha od sankcija. Potrebno je samo nakon odluke pozvati policiju na broj telefona 192.


Policija sutra provodi akciju s naglaskom na bicikliste


Policijski službenici će sutra (12. prosinca), u vremenu od 13 do 17 sati, provesti poglavito preventivnu akciju s naglaskom na bicikliste. Policajci će podsjećati i upozoravati bicikliste na poštivanje prometnih propisa, važnost korištenja tehnički ispravnih bicikala, korištenja svjetala i reflektirajuće opreme u prometu. Također će pritom dijeliti reflektirajuće prsluke i odgovarajuće promidžbene materijale.


 

Facebook Twitter Instagram