Vijesti

POLICIJA IZVIJESTILA O VIKENDU I REZULTATIMA AKCIJE MIR I DOBRO

Policija je danas izvijestila o vikend aktivnostima i događanjima, te o rezultatima akcije MIr i Dobro: 

U subotu (11.siječnja), u 22.20 sati, na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, ulaznoj graničnoj kontroli u Republiku Hrvatsku, pristupio je osobni automobil srpskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji državljanin Srbije. Policijski službenici su u suradnji s djelatnicima Carine izvršili pregled osobe i vozila, te su tom prilikom u unutrašnjosti vozila pronašli električni paralizator (oružje „D“ kategorije“) te u vozačevoj osobnoj prtljazi steroidne preparate koji se nalaze na listi tvari zabranjenih u sportu (10 ampula od 250 ml, 10 ampula od 50 ml i 20 tableta od 10 mg). Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o posjedovanju i nabavi oružja, 27-godišnjaku je izdan prekršajni nalog te mu je oduzet električni paralizator, a zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu“ je uhićen te policijski službenici protiv počinitelja dostavljaju kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

U DRVARNICI PRONAŠLA UBOJITO SREDSTVO

U nedjelju (12.siječnja), oko 16 sati, na području općine Brodski Stupnik, 55-godišnjakinja je prilikom čišćenja drvarnice ubojito sredstvo nakon čega je o tome obavijestila policiju. Odmah po dojavi na mjesto događaja je izašao policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave brodsko-posavske i na siguran način je preuzeo jednu ručnu bombu „M52P1“.

BEZ VOZAČKE DOZVOLE SPLAVARSKOM ULICOM JURIO 145 KM/H 

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod u petak (10. siječnja) su  u 18.50 sati, u Splavarskoj ulici, u Slavonskom Brodu zaustavili osobni automobil njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 26-godišnji hrvatski državljanin, a koji je Splavarskom ulicom jurio 145 km/h. Policajci su također utvrdili da 26-godišnjak upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom „B“ kategorije. Policijski službenici protiv nesavjesnog vozača podnose prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

ALKOHOLIZIRANI VOZAČ IZAZVAO PROMETNU NESREĆU

 

U subotu (11. siječnja), u 17.15 sati, kod Cernika, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Policija je očevidom utvrdila da je do prometne nesreće došlo na način da se 25-godišnji vozač osobnim automobilom kretao županijskom cestom od sjevera u smjeru juga, dok se suprotnim smjerom osobnim automobilom kretala 42-godišnja vozačica. U jednom trenutku je 25-godišnjak zbog ne kretanja sredinom obilježene prometne trake prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera uslijed čega je svojim automobilom udario u automobil 42-godišnjakinje. Policijski službenici su 25-godišnjem vozaču alko-testom utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 1,63 promila nakon čega je doveden u Policijsku postaju Nova Gradiška i zadržan do otriježnjenja, a policija protiv njega podnosi odgovarajuće prekršajne prijave Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

REZULTATI AKCIJE „MIR I DOBRO“

Operativna akcija „Mir i dobro“, koja je počela 13. prosinca 2019. godine, a koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi svake godine tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kada je povećano korištenje pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, završila je 8. siječnja 2020. godine.

Kod provođenja akcije naglasak se stavlja na sprječavanje ozljeđivanja osoba pogotovo djece međutim, iako je stanje tijekom provođenja ove akcije bilo najpovoljnije u 26 godina provođenja, na razini Ministarstva unutarnjih poslova, zabilježeno je nekoliko slučajeva ozljeđivanja osoba tijekom korištenja pirotehničkih sredstava, ali u manjem broju nego tijekom prijašnjih akcija.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je jedan slučaj lakšeg ozljeđivanja osobe. Tijekom ovogodišnje akcije nisu zabilježeni slučajevi propucavanja stanova, obiteljskih domova, niti automobila. U dva slučaja, dana 28. prosinca i 31. prosinca prošle godine, u Oriovcu i Slavonskom Brodu, aktiviranjem nepoznatog pirotehničkog sredstva oštećena su vjetrobranska stakla na dva osobna automobila. Dana 18. prosinca, na graničnom prijelazu Slav. Šamac, pronađeno je 500 kom petardi, a 31. prosinca 2019. godine, evidentiran je događaj pucanja u zrak iz automatske puške, o čemu je javnost već prethodno obaviještena.  

Policijski službenici su zbog nezakonitog posjedovanja oduzeli 565 komada pirotehničke galanterije, 4 komada oružja i 111 komada raznog streljiva, kojom prilikom su protiv 2 osobe podnijeli kaznene prijave, a protiv 6 osoba prekršajne prijave mjerodavnom državnom odvjetništvu, odnosno Općinskom sudu.

Glavni cilj provođenja akcije je smanjenje stradavanja osoba uzrokovanih nestručnim, neopreznim i nezakonitim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, oružjem i drugim eksplozivnim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Policija je akciju provodila pojačanim postupanjem na terenu, ali i proaktivno edukacijom najmlađih i njihovih roditelja o opasnosti nezakonitog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Naša poruka je jasna: pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva! 
S obzirom na iskustva prijašnjih godina Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je e- savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i  prometu oružja.


13.01.2020 14:20:09

Facebook Twitter Instagram