Vijesti

Policija provodi preventivne aktivnosti pod nazivom „Ja sam ti prijatelj“

Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje, od 1. prosinca do kraja veljače 2023. godine, na području Vrpolja, provode niz preventivnih aktivnosti pod nazivom „Ja sam ti prijatelj“. Aktivnosti se provode u osnovnim školama za učenike 7. i 8. razreda s osvrtom na vršnjačko nasilje i ostale oblike negativnih ponašanja, a edukaciju će osim učenika proći i njihovi nastavnici. Provode se i preventivne aktivnosti usmjerene na osobe starije životne dobi kroz niz edukacija da ne postanu žrtvom kaznenog djela. Policijski službenici također podsjećaju građane na Kampanju „Manje oružja – manje tragedija“ i dragovoljnu predaju oružja bez sankcija.

Cilj preventivnih aktivnosti je jačanje suradnje policije s lokalnom zajednicom, udrugama i građanima te jačanje povjerenja u policiju. Građani s područja Vrpolja su imali priliku uvjeriti se da policajac nije samo osoba koja provodi represiju, već svojim radom i aktivnostima u zajednici doprinosi kao prijatelj. Prava prijateljstva donose jaču mentalnu i fizičku snagu. Prijateljstva imaju moć poboljšanja kvalitete života, društvenog ponašanja i pružanja pomoći i podrške. 

Kroz ove preventivne aktivnosti usmjerene na suradnju sa lokalnom zajednicom i udrugama, policijski službenici su podsjetili građane na dragovoljnu predaju oružja, koji su prepoznali važnost ovakvih aktivnosti, te se odlučili na dragovoljnu predaju i pozvali policiju. Tom prilikom je na području Policijske Ispostave Vrpolje od početka prosinca, zabilježeno 8 slučajeva dragovoljne predaje, kojom prilikom je prikupljeno 163 komada streljiva (kalibra 7,62 mm), 85 komada streljiva (kalibra 7,9 mm), 2 komada lovačkog streljiva (kalibra 16 mm), 2 školska tromblona, 1 pištolj ručne izrade (tzv. kubura) i 1 ručna bomba M-75. Oružje i streljivo su preuzeli policijski službenici stručno osposobljeni policijski za protueksplozijsku zaštitu. 

Voditelj Ispostave Vrpolje Mirko Čorak je poručio građanima: 

„Ne odbacujte oružje i minsko-eksplozivna sredstva na javne površine, u smeće i druga dostupna mjesta, jer takvo odbacivanje je izuzetno opasno. Budimo brižni jedni prema drugima, a posebice prema našima najmlađima - djeci, koji ne znajući i kroz igru mogu doći u doticaj s oružjem što može dovesti do tragedije“. 

Policijski službenici Ispostave Vrpolje nastavljaju i dalje provoditi preventivne aktivnosti pod nazivom „Ja sam ti prijatelj“, u sklopu kojih će idući tjedan u Policijsku Ispostavu Vrpolje doći učenici Osnovne škole „Ivan Meštrović“ iz Vrpolja. 


16.12.2022 14:30:00

Facebook Twitter Instagram