Vijesti

POLICIJA UHVATILA PROVALNIKA U NOVOJ GRADIŠKI

 

Nakon dojave o provali, policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, vrlo brzo su saznali tko je počinitelj kaznenog djela teške krađe, kojega su uhitili. Radi se o 22-godišnjaku, kojeg policija sumnjiči da je, dana 4. travnja, tijekom noći, provalio u dvorišnu zgradu unutar dvorišta obiteljske kuće, u Novoj Gradiški (vlasništvo 65-godišnjaka), otuđivši ručni cjepač drva, motornu pilu i trimer. Policijski službenici su otuđene predmete pronašli, oduzeli od osumnjičenika i vratili vlasniku, a protiv 22-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.


DRAGOVOLJNA PREDAJA ORUŽJA


Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, u petak (5. ožujka), u dva navrata preuzeli su oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo. U prvom slučaju od predstavnika streljačkog kluba, preuzeli su 61 komad vatrenog oružja (puške, pištolji) raznih kalibara, a koji su oružje posjedovali uz odgovarajuću dokumentaciju. U drugom slučaju, od jednog građanina preuzeli su 18 raznih ručnih bombi (14 ručnih bombi M-75, jedna ručna bomba M-91, te 3 ručne bombe M-52).

U vremenu od 1. siječnja do 31. ožujka 2019. godine, građani su dragovoljno predali 63 komada vatrenog oružja (razno automatsko, rasprskavajuće, dugo i kratko), te 989 komada streljiva.

Akcija „Manje oružja – manje tragedija“, kao i odredbe Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, pružaju mogućnost dragovoljne predaje oružja, minsko eksplozivnih sredstava i streljiva policiji, bez sankcija. Nakon odluke o dragovoljnoj predaji, potrebno je samo pozvati policiju na broj 192 i policijski službenici će doći na dogovorenu lokaciju radi preuzimanja oružja na siguran način.


POLICIJSKI PRESRETAČ SPRIJEČIO DIVLJANJA AUTOCESTOM


Posada policijskog presretača novogradiške policijske postaje, Policijske uprave brodsko-posavske, jučer (7. travnja) je u vrlo kratkom vremenu „ulovila“ tri nesavjesna vozača na autocesti A3, a koji su jurili brzinama većim od 200 km/h. Pojačano nadzirući brzine kretanja vozila policajci su oko 10.30 sati, kod Dragalića, zaustavili osobni automobil slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 50-godišnjak, a koji je autocestom jurio 230 km/h. Oko 11.20 sati, kod Starog Petrovog Sela, zaustavili su osobni automobil registracijskih oznaka Sjeverne Makedonije, kojim je upravljala 45-godišnjakinja, jureći autocestom brzinom od 248 km/h. Samo nekoliko minuta poslije, također kod Starog Petrovog Sela, zaustavili su i osobni automobil švicarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnji državljanin Sjeverne Makedonije, a koji se kretao brzinom od 252 km/h. Policijski službenici su vozače odmah kaznili novčanim kaznama, uz  zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom ‘B’ kategorije mjesec dana na prometnicama u Republici Hrvatskoj.

Policija u kontinuitetu nadzire promet

Tijekom vikenda, policijski službenici su sankcionirali tri vozača zbog nepoštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U subotu, oko 16.10 sati, u Slavonskom Brodu, 26-godišnjak je skrivio prometnu nesreću u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba. Upravljajući osobnim automobilom, kretao se Vukovarskom ulicom, te je zbog neprilagođene brzine sletio s kolnika (kružnog toka) na travnatu površinu, udarivši u rasvjetni tup. Policijski službenici su ga zadržali u policiji na otriježnjenju, obzirom da su u njegovu organizmu očitali koncentraciju alkohola od 2.29 promila.

Istog dana, u Okučanima, oko 22.45 sati, sankcioniran je 55-godišnjak, koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola. U vozačevu organizmu je očitana koncentracija alkohola od 1.50 promila. Također je utvrđeno, da je upravljao vozilom pod zabranom upravljanja vozilima „B“ kategorije, a kod sebe nije imao osobne dokumente.

U nedjelju, oko 4.25 sati, u Novoj Gradiški, policijski službenici su prilikom nadzora, dali znak za zaustavljanje vozaču osobnog automobila, no vozač je unatoč naredbi policije nastavio vožnju. Ubrzo je zaustavljen, te su policijski službenici utvrdili da je za volanom 23-godišnjak, u čijem organizmu su alko testom očitali koncentraciju alkohola u iznosu od 1.68 promila, a kojega su zadržali u policiji do otriježnjenja.

Policijski službenici protiv svih prekršitelja podnose odgovarajuće prekršajne prijave Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.


Aktivnosti policije u prošlotjednim nadzorima


U okviru policijskih nadzora u prošlom tjednu (od 1. do 7. travnja), policijski službenici su na području Policijske uprave brodsko-posavske, utvrdili 456 prekršaja u prometu. Od toga je 276 nepropisnih brzina. Rekorder je gore spomenuti državljanin Sjeverne Makedonije, koji je jurio brzinom od 252 km/h. U naselju Zapolje (3. travnja), kažnjena je 23-godišnjakinja, koja je jurila brzinom od 119 km/h, a (4. travnja), u Trnjanima, 29-godišnjak se kretao brzinom od 105 km/h.

Utvrđen je 31 prekršaj ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje na nepropisan način, te 13 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola očitana u organizmu 31-godišnjaka u Slavonskom Brodu (2. travnja, oko 23 sata, u Svačićevoj ulici), iznosila je 2.43 promila. U manjem, broju utvrđeni su i drugi prometni prekršaji (pretjecanje i obilaženje, nepoštivanje prednosti prolaska, neregistrirano vozilo, tehnička neispravnost i dr.).

Policijski službenici nastavljaju i dalje sa pojačanim nadzorima u prometu i sankcioniranju prekršitelja, a posebice recidivista.


AKCIJA „AUTOSJEDALICA UVIJEK I BEZ IZNIMKE“


Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, dana 10. travnja, u vremenu od 14.30 do 16 sati, provesti će preventivno edukativnu akciju pod nazivom: „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“. Akcija će se provesti u Slavonskom Brodu, Trg kralja Tomislava br. 4, u neposrednoj blizini dječjeg vrtića „Seka i braco“.

Za vrijeme akcije roditeljima i građanima, koji dovoze i odvoze djecu, dijeliti će se brošure, Udruge „RODA“, pod nazivom „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“. Policijski službenici će pritom, građane educirati i savjetovati o načinu postavljanja sjedalice te zakonskim odredbama.


Facebook Twitter Instagram