Vijesti

Policijska uprava brodsko posavska u Velikoj Kopanici obilježila Dan policije

Policijska uprava brodsko posavska organizirala je danas (utorak, 25. rujna) svečanost obilježavanja Dana policije i blagdana sv. Mihaela, zaštitnika policije. Ovogodišnji programodržan je u Velikoj Kopanici, gdje su se okupili predstavnici PU BP, a uz njih i Brodsko posavske županije, Grada Slav. Broda, ove i susjednih općina te udruga iz Domovinskog rata. Nakon protokolarnog okupljanja i polaganja vijenaca, održano je razgledavanje policijske opreme, tehnike i vozila za goste i uzvanike, kao i pokazna vježba Interventne jedinice policije na igralištu u Velikoj Kopanici. Svečani program upriličen je potom u Društvenom domu u Velikoj Kopanici. 

Inače, iz PU BP najavili su, u cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kako će do kraja 2018. godine kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala

U prvih osam mjeseci 2018. godine u Republici Hrvatskoj u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 217 osoba, odnosno isti broj kao i 2017. godine, a tijekom mjeseca rujna nastavljen je nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, odnosno do 20. rujna 2018. godine poginule su 234 osobe, odnosno 3 osobe ili 1,3% više nego do 20. rujna 2017. godine u kojem razdoblju je poginula 231osoba.

 Na području PU brodsko-posavske u prvih osam mjeseci 2018. godine u prometnim nesrećama smrtno su  stradale 4 osobe, dok je u 2017. godini smrtno stradalo 10 osoba.

 S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će do kraja 2018. godine kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

 Stoga je i od 21. do 24. rujna 2018. godine proveden pojačani nadzor vozila i vozača, a u provođenje ciljanih aktivnosti bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa; uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, i uređaji za nadzor brzine. U tom razdoblju ukupno je prilikom vožnje pod utjecajem alkohola zatečeno 557 vozača, a devet je odbilo alkotestiranje, četiri vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, a sedam je odbilo testiranje.

 Među 557 vozača kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola, najviše ih je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine odnosno, njih 136, dok u dobnoj skupini od 18 do 24 godina evidentirana su 134 vozača, a u skupini od 25 do 30 godina 119 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća očitana koncentracija alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 274 vozača. Ono što posebno zabrinjava je veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,51 g/kg – 77 vozača a najveća koncentracija alkohola od 2,77 g/kg evidentirana je na području PU dubrovačko – neretvanske.

 Ukupno je utvrđeno 4.856 prometnih prekršaja uključujući i prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, među kojima je najveći broj prekršaja prekoračenja brzine i to 1.887 prekršaja brzine, slijede 710 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 304 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela, 93  isteka važenja prometne dozvole i tehnički neispravnih vozila, 48 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 23 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom.

 Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu prometna policija nastavlja do kraja godine. 

Facebook Twitter Instagram