Vijesti

Pomoćnik ministrice Jelić: Optimist sam po pitanju Projekta Slavonija

U razgovoru s pomoćnikom ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Draganom Jelićem, doznajemo da kreće  projekt ugradnje dizala za teže pokretne osobe poput umirovljenika, invalida i obitelji, za što je zainteresirano više od 700.000 građana. Kako je kazao, planiraju kroz izmjene operativnog programa do kraja godine krenuti s ovim projektom, za što je potrebno oko 500 do 600 milijuna eura. 

Govoreći o projektu Slavonija, Jelić je istaknuo kako je cilj povući najmanje dvije i pol milijarde eura od deset koliko je RH na raspolaganju do 2020. godine: 'Veliki sam optimist što se tiče projekta Slavonija. Naravno, ne može se sve dogoditi preko noći, no nadamo se kako ćee naši napori uroditi plodom, i da mladi ljudi više neće napuštati Slavoniju i posebno Brodsko posavsku županiju', dodao je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja. 

Jelić je kazao i kako je Vlada početkom mjeseca osnovala Upravljački odbor s ciljem koordinacije pripreme i praćenja provedbe Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Čine ga predsjednik Vlade i svi ministri, predstavnici Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), sindikata više razine, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Izradom Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, po prvi puta će se u Hrvatskoj kroz sveobuhvatni pristup države pristupiti dugoročnom planiranju razvoja. Po prvi puta od samostalnosti Hrvatske izrada ovog najvažnijeg strateškog dokumenta temelji se na Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, koji je Hrvatski sabor usvojio 20. prosinca 2017. godine. Strategijaće, kako je naveo Dragan Jelić, biti temeljni dokument za određivanje smjernica i prioriteta u pregovorima s Europskom komisijom o korištenju EU sredstava u novoj financijskoj perspektivi kako bi raspoloživa EU sredstva doista bila usmjerena na stvarne potrebe hrvatskih građana.

Građani mogu svoj doprinos dati na mrežnoj stranici www.hrvatska2030.hr

Facebook Twitter Instagram