Vijesti

POnovno Milijarda ustaje na Valentinovo diljem svijeta

 Udruga Brod organizira kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u srijedu, 14. veljače 2024., s početkom u 12:00 h

na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu uz glazbeni program dj Danijel Bobana, s naglaskom na sve veći problem menstrualnog siromaštva u svijetu.

Od 2011. godine, a na inicijativu nekoliko ženskih organizacija, provodi se kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u gradu Zagrebu. U kampanju se tijekom trinaest godina uključilo preko 30 ženskih organizacija diljem Hrvatske, uključujući i županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova, a u programu su sudjelovale brojne organizacije civilnoga društva, kulturne ustanove, plesni centri, osnovne i srednje škole, sportske udruge i veliki broj istaknutih osoba iz javnog života.

U svijetu je kampanja One Billion Rising (OBR)/Milijarda ustaje prerasla u pokret protiv nasilja nad ženama i danas se provodi u više od 200 zemalja. I ove godine u Zagrebu će ju provoditi aktivistice iz ženskih udruga: CESI, Centar za ženske studije, Ženska soba, SOIH - Mreža žena s invaliditetom, Žene ženama, Udruga Romkinja Bolja budućnost, Autonomna ženska kuća Zagreb, RODA-e,  Status M, U dobroj vjeri i druge. Kampanju i ove godine podržava SDDH.

 

Simbolično se aktivnosti Milijarde ustaje odvijaju uoči ili na Valentinovo (14. veljače), a često obuhvaćaju i različite druge značajne datume, posebice 8.mart, s različitim temama (Ustajemo za pravdu, za manjine, za solidarnost, itd.) a sve u cilju podizanja svijesti u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

14.02.2024 11:25:17

Facebook Twitter Instagram