Vijesti

Povećanje sigurnosti starijih osoba u svojstvu vozača bicikla

Policijski službenici Službe za javni red i sigurnost Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju i dalje sa provedbom preventivnih aktivnosti u zajedničkoj suradnji sa lokalnom zajednicom. U organizaciji i suradnji sa Općinom Donji Andrijevci, Zavodom za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije i Autoškolom „Emi“, policijski službenici su u od 13. do 19. prosinca, u Donjim Andrijevcima, Starom Topolju, Sredancima i Novom Topolju sudjelovali u edukacijama u sklopu projekta „Povećanje sigurnosti starijih osoba u svojstvu vozača bicikla“. Projekt je financiran u sklopu provedbe Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za 2022. godinu. 

Prema podacima Policijske uprave brodsko-posavske (u 2022. godini), od 186 vozača starijih od 65 godina koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, 16 je biciklista. Tom prilikom smrtno je stradao jedan vozač bicikla, dok je 6 osoba teško ozlijeđeno, a 8 osoba lakše je ozlijeđeno.  

Cilj projekta je provođenje edukacije ciljane skupine sudionika u prometu sa svrhom povećanja sigurnosti biciklista u prometu te smanjenja njihova stradavanja. 

Predavanjima je prisustvovalo oko 60-tak osoba, koji su upoznati sa zakonskim obvezama biciklista kao sudionika u cestovnom prometu i posljedicama koje nastaju prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama. Upravo spomenute segmente prezentirali su im policijski službenici Službe za javni red i sigurnost Zlatko Zarožinski i Dražen Popović, koji su podsjetili prisutne na važnost ispravnosti bicikla i opremu koju trebaju imati za sigurnu vožnju biciklom. 

Predstavnik Autoškole „Emi“ Ivan Musa je govorio o prometnim znakovima, kretanju  biciklističkom stazom/nogostupom i poštivanju prometnih pravila.

Predstavnica Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branka Bardak ja objasnila postupak primarne zdravstvene brige u slučaju nesreće i ozljeda te koje posljedice nosi neodgovorno ponašanje u prometu. 

Prisutnima su također podijeljeni reflektirajući prsluci i svjetla za bicikl, kako bi se osigurala njihova bolja vidljivost i uočljivost u noćnim satima ili u uvjetima smanjene vidljivosti

#  #  #


20.12.2022 14:21:58

Facebook Twitter Instagram