Vijesti

Povodom 90. rođendana KUD-a 'Lovor' u Trnjanima održana Gala večer

Po dobroj tradiciji, krajem listopada u Trnjanima se održava manifestacija "Obnavljamo baštinu", revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji. Ove je godine folklorni vikend u Trnjanima obogaćen dodatnim programom, jer KUD "Lovor" slavi 90 godina postojanja i rada društva. Tako je sinoć, kao uvod u veliku obljetnicu, održana Gala večer, na kojoj su uz domaćine nastupili Brodski tamburaški orkestar iz Slavonskog Broda, etno sastav "Balkan blow" sastavljen od članova iz Makedonije, Srbije i Turske, te Folklorni ansambl "Makedonija" iz Skopja.  

Na početku programa dodijeljene su zahvalnice zaslužnim, dugogodišnjim istaknutim članovima društva. Povelju za zasluge dobio je Ilija Ananić, jedan od najstarijih članova, Marijan Bakavić koji je kao predsjednik KUD-a  nakon Domovinskog rata i pokrenuo inicijativu Revije tradicijskih nošnji, Dragan Dražić, obitelj Lakušić, te predsjednik KUD-a Čedo Malešević. 

Publiku su pozdravili ugledni gosti: profesor Josip Forjan iz Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, te zamjenica načelnika općine Garčin Irena Katalinić, koja je naglasila da općina itekako zna cijeniti rad ovog i drugijh kultirnih društava na svom području, te da će ga i dalje podupirati u radu i promociji tradicijskih vrijednosti.  

KUD „LOVOR“ iz Trnjana osnovano je 1928. godine, pod imenom „Sokol“, tada jedine kulturno prosvjetne organizacije koja se zalagala  za  očuvanje starinske seljačke baštine, i tradicijske kulture uopće. Prava reafirmacija u  radu  kreće 1945 g., pod imenom „MIĆO VITAS“, i u tom periodu sve do 1991. godine udruga prerasta sva obilježja klasične izvorne folklorne skupine, te dostiže razinu ansambla koji svojim kvalitetnim koreografijama putuje svijetom, i bilježi vrlo brojne i kvalitetne nastupe kako po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, tako i u inozemstvu - Poljskoj, Češkoj, Rusiji i Njemačkoj.  2003. godine ova udruga nakon stanke u radu od punih 12 godina, ponovno okuplja svoje članove, i sada je jedna od boljih skupina na Brodskom području. Obnavlja narodne nošnje u vlastitoj radionici, njeguje isključivo izvorni folklor. Sudjeluje na svim  značajnijim smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu i u svom sastavu ima kvalitetnu mušku i žensku pjevačku skupinu. Jedno je od rijetkih društava koje se može pohvaliti nastupima u HNK u Zagrebu, u emisiji „Lijepom našom“, zagrebačkoj „Gaveli“ i posjetom Predsjedniku Republike Hrvatske. U suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, uz potporu Ministarstvom kulture Republike Hrvatske organizatori su revije rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji „Obnavljamo baštinu“, koja je jedina takve vrste u Republici Hrvatskoj. Multietničnost skupine svakako je nešto čime se ponose i što ih razlikuje od drugih društava. U svom radu posebnu pažnju posvećuju tradicijskom pučkom pjevanju, stoga su snimili tri cd-a, i tako zabilježili i spasili od zaborava brojne napjeve, plesove i pjesme. Jedan od njih čine svjetovne pjesme i plesovi, a druga dva su crkvene pučke i nabožne pjesme, jedan sa katoličkim napjevima, a drugi s pravoslavnim. Posebno ističu činjenicu da su oba CD-a s crkvenim napjevima snimili zajedničkim snagama, ne dijeleći se pri tome. Predsjednik KUD-a je Čedo Malešević, umjetnički voditelj Damir Butković, a voditelj tamburaške sekcije Slađan Poljak. 

 

Predsjednik KUD-a Lovor, Čedo Malešević izuzetno je zadovoljan posjetom publike na Gala večeri - Najsretniji sam kad vidim puno dvoranu, što znači da dobro radimo i da nas cijene i da nas podržavaju. Ovo večeras je bio prekrasan program, zahvaljujem svim izvođačima koji su nastupili i  siguran sam da su svi iz dvorane otišli puni utisaka. Večeras nas očekuje revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji 'Obnavljamo baštinu', jedina takva manifestacija u Hrvatskoj, jer u njoj se nagrađuje isključivo one koji su izradili nošnju, a ne same nositelje, takozvane manekene. To je ta razlika u odnosu na ostale revije. Program počinje oko 19 sati tradicionalnim 'Kolom u Kesteniku', u kojem sudjeluju svi izvođači, a nastavlja se revijom od 20 sati. Pa evo, pozivam sve ljubitelje tradicije da dođu i podrže te vrijedne ljude koji rade na očuvanju starih tehnika i izrade narodnih nošnji.-

Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji. Revija je natjecateljskoga karaktera. Stručni žiri, koji se sastoji od etnologa i folklorista, dodijelit će tri nagrade pojedincima, grupama i udrugama koje su sudjelovale u izradi nošnji. Pravo predstavljanja na reviji imat će nošnje za koje je stručni žiri prethodno procijenio da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije.

Članovi stručnog žirija "Obnavljamo baštinu" 2018. godine:
1. Vladimir Janevski, dr.sc.etnomuzikolog, Skopje, Makedonija (predsjednik žirija)
2. Josip Forjan, prof. Kulturni centar Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zagreb, Hrvatska (član žirija)
3. Ivan Terzić, diplomirani etnolog, Beograd, Srbija (član žirija)

Uz pojedince, grupe i udruge koje će sudjelovati u natjecateljskom dijelu revije, program će biti obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina:

1. Folklorni ansambl "Makedonija", Skopje, Makedonija
2. KUD "Korana", Slunj
3. KUD "Lovor" Trnjani
4. KUD "Lovor" Trnjani dječja skupina
5. Svirači tradicijskih instrumenata: Filip Kaurić, Mario Gusak, Slađan Poljak


Facebook Twitter Instagram

Foto galerija