Vijesti

Požeški Stožer: Najvažnije je pridržavati se svih mjera i preporuka

Odlučili smo sazvati tiskovnu konferenciju, budući se COVID-19 ponovno intenzivirao te smo vas željeli obavijestiti o svim radnjama koje se trenutno poduzimaju, a pogotovo vezano na slučaj koji je povezan sa Đakovom. Stožer je održao uži sastanak te smo spremi donijeti nove odluke ukoliko se pokaže da je to potrebno učiniti, najavio je na početku medijske konferencije Stožera Cz Požeško slavonske županije, župan Alojz Tomašević: 'U našoj županiji bilo je najmanje pozitivnih osoba u cijeloj Republici Hrvatskoj te se ovim putem treba zahvaliti i pohvaliti sve žitelje naše županije što su se pridržavali svih mjera koje su propisane te što su uvažavali i one stavke koje nisu bile propisane, nego su ostale samo na bazi preporuka i mišljenja te sami radili na tome da kontakt bude što manji. Nakon popuštanja mjera i određenog vremena relativne stagnacije, virus se nažalost ponovno vratio u našu zemlju te svakako da opasnost postoji i u našoj županiji.

Svjedoci smo da toga da je sada vrijeme vjenčanja, krizmi i drugih raznih proslava na kojima se okuplja veći broj ljudi. Kod nas je i običaj i navika bliskog pozdravljanja te smatram kako bismo opet trebali biti oprezniji te prestati s time, budući da tako pomažemo ne samo sebi nego i svojim bližnjima.

Važno je spomenuti kako smo obavili 1462 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati. Sve podatke o COVID-19 svakodnevno, bez iznimke, objavljujemo na službenim stranicama županije, a sve informacije mogu se uvijek dobiti u našem Zavodu za javno zdravstvo.

Posjete u naše domove umirovljenika ponovno ćemo zabraniti, budući da su osobe koje ondje borave najranjivija skupina, a time činimo najvažniji korak u što većoj zaštiti njih samih.

Temeljem svega navedenoga molim sve žitelje da se, s istim intenzitetom kao i do sada, ponovno pridržavaju svih onih propisanih i nepropisanih mjera, kako bismo opet zajedničkim snagama bili županija koja ima najmanje pozitivnih osoba, čime štitimo svoje bližnje, a ujedno dajemo veće šanse našem gospodarstvu.“ zaključio je župan.

„Naša županija još uvijek nema pozitivnih slučajeva COVID-19. Danas ćemo testirati sve kontakte osobe koja je pozitivna na COVID-19, a povezana je sa Đakovom. Danas će se ukupno testirati 45 osoba, a veći dio su kontakti osobe iz Đakova.

Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi , pridržavanje higijenskih pravila.

Kada govorimo o socijalnim ustanovama, preporuka je nacionalnog stožera da se posjete ukinu, a time ćemo se voditi i mi sami.

Valja napomenuti i kako je od jučer ulazak za građana Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije obvezna samoizolacija u trajanju od 14 dana.“ rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

26.06.2020 14:05:00

Facebook Twitter Instagram