Vijesti

Poznati putopisac Davor Rostuhar gostovao u brodskoj Tehničkoj školi

 U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, Davor Rostuhar je održao predavanje za 140 učenika Tehničke škole! Učenici su saznali kako je izvedena prva hrvatska ekspedicija na Južni pol te brojne informacije koje su ih potaknule na razmišljanje i razvijanje svijesti o zaštiti okoliša.

Davor Rostuhar rođen je 1982. godine u Zagrebu. Studirao je povijest, no studij je prekinuo kako bi se u potpunosti mogao predati putovanjima te poslu slobodnog fotografa i pisca.Jedan je od osnivača Kluba za ekspedicionizam i kulturu. Klub za ekspedicionizam i kulturu (KEK) je neprofitna udruga građana osnovana 2003. godine u Zagrebu. U prvih deset godina postojanja bavila se ponajviše organiziranjem ekspedicija u malo poznate, udaljene krajeve svijeta, kojima je cilj bio istraživati i upoznati i njih i malo poznate tamošnje kulture, dokumentirati ih te rezultate prikazati javnosti radi edukacije i promicanja ideja o interkulturalnoj toleranciji.

Dosad je objavio šest knjiga putopisne i popularno-znanstvene tematike.

Davor Rostuhar je u siječnju 2018. godine postao prvi Hrvat koji je pješke s obala Antartike došao na Južni pol Prije njega to je napravilo samo 23 ljudi u povijesti iz samo 9 država.

Rostuhar je ekspediciju poduzeo sam, bez dostave hrane i opreme, vukući svu opremu od 130 kg teškim saonicama te bez upotrebe vanjske energije.

Polarno putovanje je trajalo nevjerojatnih 47 dana, dana u kojima je zabilježio mećave, vjetar koji mu je onemogućavao vid, smrzavanje. Davor je sve te dane hodao na skijama i polako prelazio oko 30 kilometara dnevno, sve skupa skoro 1200 kilometara. Južni pol je osvojio u srijedu 17. siječnja ove godine 19:00 sati po hrvatskom vremenu.

Postao je tako prvi Hrvat i 24. osoba u svijetu koja je posve sama, vukući teške saonice došla na Južni pol.

 

 

20.10.2018 07:17:11

Facebook Twitter Instagram