Vijesti

Pravobraniteljica: Poštujte pravo osoba s invaliditetom da biraju i budu birani

 Priopćenje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom kampanje za izbore zastupnika u Hrvatski sabor 2020. godine: 

Poštujte pravo osoba s invaliditetom da biraju i budu birani

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je u dosadašnjim političkim kampanjama primijetila niz postupanja štetnih za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. 

Teški položaj osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju često se koristi u svrhu podizanja rejtinga političkih stranaka i pokazivanja njihove socijalne osviještenosti. Istovremeno se takva deklarativna opredijeljenost za prava osoba s invaliditetom ne prenosi u postupke kojima se stvarno poštuju njihova biračka prava i pravo na uključenost u politički život.

Prilikom određivanja biračkih mjesta nerijetko smo uočili da osobe s invaliditetom ne mogu pristupiti istim, stoga je nužno osigurati lokacije koje su ujedno i pristupačne osobama s invaliditetom i drugim osobama smanjene pokretljivosti. 

Biračka mjesta je potrebno odrediti i u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi u kojima borave osobe s invaliditetom jer im je otežano ostvarivanje biračkog prava za razliku od primjerice osoba u zatvorskom sustavu za koje su organizirana posebna biračka mjesta. 

Istovremeno izrazita podzastupljenost osoba s invaliditetom koje su aktivne u političkom životu upućuje na brojne prepreke koje se pred njih postavljaju u načinu na koji funkcioniraju političke stranke.

Stoga ovim putem apeliramo na sve aktere kampanje da se suzdrže od korištenja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u predizborne svrhe. Ujedno pozivamo političke stranke da svoje programe predstavljaju na način koji će biti pristupačan osobama s invaliditetom posebno gluhim, slijepim i biračima s intelektualnim teškoćama, te da se zalažu da biračka mjesta budu pristupačna osobama s invaliditetom, a da se i osobama koje su smještene u domovima socijalne skrbi ili se nalaze u zdravstvenim ustanovama omogući da ostvare svoje biračko pravo. 

PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM                                                                                Anka Slonjšak

 


02.06.2020 16:39:27

Facebook Twitter Instagram