Vijesti

Predsjednica svoj Ured preselila u Brodsko posavsku županiju

 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros je stigla u Slavonski Brod gdje će privremeno izmjestiti svoj ured na dva dana. Osim susreta i radnih sastanaka sa predstavnicima lokalne i područne samouprave, prema protokolu predsjednica će primiti predstavnike udruga, istaknute pojedince u zajednici, a posjetit će i uspješne tvrtke, bolnice i OPG-ove na našem području.

Svoj posjet započela je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika Prekinuto djetinjstvo- 

Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu u Slavonskom Brodu.Posebno zahvaljujem gimnazijalki Ani Imrović, koja je podignula predsjedničku zastavu, te vokalnom ansamblu „Ad astra“, koji je izveo našu lijepu himnu.    
Ovaj sam posjet vašoj županiji započela polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće kod spomenika „Prekinuto djetinjstvo“, za svu našu djecu stradalu u Domovinskom ratu. Najviše ih je stradalo upravo tu, u Slavonskom Brodu, koji je mjesecima danomice bio granatiran i bombardiran s druge strane Save. S posebnim pijetetom mislimo i molimo za njih, kao i za sve civilne žrtve i branitelje koji su svoj život položili za slobodu i neovisnost. Posebice danas želim zahvaliti braniteljima iz ove županije, koji su dali ogroman doprinos obrani i oslobađanju Domovine.  
Ovaj posjet želim prije svega iskoristiti kako bih s predstavnicima županije, gradova i općina razgovarala o razvojnim planovima, ali i problemima s kojima se suočavamo. Moramo svi biti maksimalno angažirani kako bismo stvorili što bolje uvjete za nove, prije svega proizvodne investicije, ostvarili veći gospodarski rast i zaustavili odnosno preokrenuli sada negativne demografske trendove. Mnogo se, s pravom, očekuje od mjera u sklopu Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem, posebice kada je riječ o otvaranju prostora novim proizvodnim i drugim razvojnim investicijama, s krajnjim ciljem pune zaposlenosti te rasta plaća, prihoda i životnog standarda. To je od ključne važnosti kako bismo zadržali mlade i očuvali ljudsku supstanciju za budući razvoj.
Istodobno, dok pozdravljam nastojanja da se što više europskog novca iskoristi u provedbi raznovrsnih projekata, držim kako moramo pojačati ulaganja države i javnih poduzeća u ta područja. Posebice riječni, željeznički i cestovni promet te poljoprivreda otvaraju brojne nove razvojne mogućnosti.
Vezano uz to, potrebni su nam daljnji ciljani iskoraci u decentralizaciji, koja će biti u funkciji zadržavanja stanovništva na selima i u manjim gradovima, te. Svaka mudra država vodi regionalno diferenciranu investicijsku i demografsku politiku. Koliko je to važno s obzirom na nove izazove s kojima smo suočeni, ne treba posebno obrazlagati.  
Očekujem stoga da će paket zakona nove faze porezne reforme ići u tome smjeru te omogućiti bitno manje troškove investiranja i, kako sam već istaknula, veće plaće, posebice na područjima koja opravdano traže i očekuju veću državnu skrb.
Dopustite mi dotaknuti se posebice problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Pravo na čist zrak temeljno je ljudsko pravo i stoga sam u okviru svojih ovlasti odlučno poduzela i dalje ću poduzimati sve kako bismo taj problem riješili što prije. Kao što vam je poznato, o njegovu rješavanju razgovarala sam i s predsjednikom Ruske Federacije, a prije nekoliko dana i s ministrom vanjskih poslova, od kojega sam ponovno dobila uvjeravanja da je Ruska Federacija potpuno predana što bržem i cjelovitom rješavanju toga problema. To je, nadam se, stav svih dionika u tom procesu. Stoga sam za sutra u Slavonski Brod pozvala na poseban sastanak sve ključne dionike, kako bismo dali odlučni doprinos rješavanju toga problema, da bi naša djeca u Brodu i svi njegovi stanovnici što prije udisali čist zrak.
Nedavno sam dobila pismo jednog građanina koji pita: „Kada možemo očekivati da će Hrvatska postati jedna od najrazvijenijih zemalja EU i svijeta?“ Kada, ne znam, ali da! Hrvatska može i treba biti jedna od najrazvijenijih zemalja EU. Ispod te ambicije nitko u Hrvatskoj nema pravo ići. Ovo smo ljeto u Rusiji pokazali što može brojem stanovnika i površinom nevelika, ali srcem i voljom velika zemlja. A takve i slične uspjehe gotovo svakodnevno na međunarodnoj sceni postižu naši sportaši, izumitelji, učenici, studenti, liječnici, poduzetnici i znanstvenici. Stoga ne dvojim o našoj sposobnosti da ostvarimo tu ambiciju. Da bismo je ostvarili, treba nam zajedništvo koje će našu veliku kreativnost i pozitivnu energiju iz dana u dan pretvarati u nove uspjehe, kako bismo u dogledno vrijeme bili zemlja koja će priključiti najrazvijenijima u Europi. Vjerujem da to možemo jer vjerujem u snagu naše domovine, vjerujem u naše ljude, vjerujem u hrvatsko zajedništvo.
Hvala vam još jednom na srdačnom gostoprimstvu, sa željom da nakon ovoga radnog posjeta svi zajedno novim elanom prionemo ostvarivanju razvojnih projekata i programa.

Nakon pozdravnog govora, predsjednica se sastala s predstavnicima BPŽ, Grada Slav. Broda te različitih udruga, primjerice nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom, udruga u kulturi i branitelja, a posjetila je i Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, te uspješne tvrtke Simplex i Specijalna vozila. 

 

09.10.2018 12:13:00

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija