Vijesti

Predstavljanje najboljih vokalnih sastava i folklornih ansambala

Nakon najavljenog 60. izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera, Hrvatski sabor kulture nastavlja organizirati manifestacije kojima promovira različite izričaje i forme kulturno-umjetničkog amaterizma. Tijekom nadolazećeg vikenda, 5. i 6. prosinca, u online okruženju predstavit će se ponajbolji domaći mali vokalni sastavi kao i folklorne skupine. Naime, 17. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održat će se u subotu, 5. prosinca od 18 sati, dok će se 27. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održati u nedjelju, 6. prosinca od 19 sati. 

17. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava festival je posvećen bogatom i raznovrsnom vokalnom stvaralaštvu, a uključuje radove vokalnih sastava različitog izričaja  lobodnih stilova i žanrova, izvorne pučke glazbe te folklora. Domaće vokalno stvaralaštvo bit će predstavljeno kroz izvedbe 150 pjevača iz deset hrvatskih županija. 

Za selekciju su prijavljena 44 mala vokalna sastava od kojih su selektori dirigentica Marija Ramljak, dr. sc. Joško Ćaleta (Institut za etnologiju i folkloristiku) i Tomislav Habulin, mag. mus za Susret odabrali 15 malih vokalnih sastava od kojih će na online izdanju Susreta nastupiti njih 13: Ženski pjevački sastav KUD-a Prigorje iz Križevaca, Vokalni ansambl 'Magdalene' iz Sunje, Ženska pjevačka skupina KUD-a 'Seljačka sloga' iz Bobovca, Ženski vokalni sastav KUU 'Veseli Međimurci' i Ženska vokalna skupina 'Pučpuljike' iz Čakovca, Ženski vokalni sastav KUD-a 'Sloga' iz Mikoluša, Ženska vokalna skupina 'Erato', KUD 'Lipa' Slavetić, Vokalna skupina 'Mursela' iz Petrijevaca, Ženska pjevačka skupina KUD Dangubice iz Kutereva, Muška vokalna skupina HKUD-a Široka kula, Vokalni sastav 'Asante' i Muški vokalni sastav KUD-a 'Bektež' iz Bekteža. 

Susret će biti realiziran u obliku mozaične emisije revijalnog programa u kojem će se sastavi predstaviti pretežno s folklornim repertoarom uz snimljene izvedb. Susret će pratiti tročlano stručno Povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin i dr. sc. Irena Miholić (Institut za etnologiju i folkloristiku). Nakon Susreta će biti održan okrugli stol sa sudionicima i članovima stručnog povjerenstva, također u online okruženju. 

Susret se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Suorganizator 17. susreta hrvatskih malih vokalnih sastava je Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP.

27. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održat će se u nedjelju, 6. prosinca i predstavit će pet odabranih folklornih skupina koje će publiku upoznati sa svojim lokalnim pjesmama, plesovima i  običajima. Na Susret su se prijavile 24 skupine, od čega je stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac s Instituta za etnologiju i folkloristiku, Katarina Bušić, viša kustosica i Tomislav Habulin, mag. mus (voditelj pjevanja) odabralo sljedećih pet kulturno umjetničkih udruga: Kulturno-umjetničko društvo „Lipa“ Slavetić, Kulturno-umjetničko društvo „Šijaci“ Biškupci, Kulturno-umjetnička udruga „Milan Begović“ Vrlika, Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje“ Križevci i Kulturno-umjetničko društvo „Ogranak Seljačke sloge“ Posavski Bregi. 

Ovogodišnji Susret je revijalnog karaktera, ali će ga pratiti stručno povjerenstvo u sastavu etnolog, etnograf i folklorist Ivica Ivanković, viša kustosica Katarina Bušić i prof. Petar Varga te će nakon istog održati okrugli stol s voditeljima i sudionicima Susreta u online okruženju. 

Susret se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Suorganizator 27. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina je Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP.

Spomenute Susrete možete pratiti putem službene web stranice Hrvatskog sabora kulture, na HSK TV-u (https://www.hrsk.hr/tv/) te putem  FB i Youtube stranica (www.facebook.com/hrv.sabor.kulture, www.youtube.com/user/saborkulture)


Detaljnije informacije:
www.hrsk.hr 


02.12.2020 14:27:35

Facebook Twitter Instagram