Vijesti

Predstavljeno Izvješće o nasilju u obitelji za 2017. godinu

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije održalo je jučer (3. lipnja 2018. godine) u Maloj vijećnici županijske uprave sjednicu kojom je predsjedavala Zdenka Bošnjak, a na kojoj je  predstavljeno „Izvješće vezano uz nasilje u obitelji u 2017. godini".

    Podaci su prikupljeni za potrebe redovnog Izviješća o provođenju Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji za 2017. godinu od nadležnih tijela i organizacija civilnog društva koje programski djeluju u cilju zaštite žrtava od nasilja:

 

  • Nadležna tijela : Policijska uprava Brodsko posavska, Prekršajni sud u Slavonskom Brodu, HZZO Slavonski Brod; CSS Nova Gradiška, CSS Slavonski Brod srednje škole (8), osnovne škole (28).
  • Organizacije civilnog društva: Ženska udruga Brod i Caritas Đakovačko-Osječke nadbiskupije

 

U odnosu na 216. godinu broj počinitelja nasilja smanjen je za 11%. Prema podacima za 2017. godinu muškarci čine 91% od ukupnog broja počinitelja nasilja, a žene 9 % s naglaskom na povećanje punoljetnih počinitelja nasilja za oko 1% u odnosu na 2016. godinu. I ako je broj maloljetnih počinitelja nasilja u  padu u odnosu na 2016. godinu ono što posebno zabrinjava je porast broja evidentiranih počinitelja nasilja na području djelovanja odgojno obrazovnih ustanova za oko 3 puta.

              Brojčani pokazatelji za žrtve  nasilja u obitelji po spolu i dobi navedeni u slijedećoj tablici pokazuju da je broj žrtava nasilja u opadanju u odnosu na 2016. godinu za 15%. Broj muških žrtava nasilja povećan je za oko 4%, a maloljetnih žrtava nasilja za više od 100%. Ono što posebno zabrinjava je povećanje broja žrtava nasilja evidentiran u području odgojno obrazovnih ustanova.

Upravo radi toga otvara se prostor za djelovanje i suradnju županijskog povjerenstva i nadležnih stručnih ustanova na podizanju svijesti mladih ljudi o neprimjerenosti takvog ponašanja za mladog čovjeka i njegovo okruženje.

CJELOVITO IZVJEŠĆE S TABLICAMA SA BROJČANIM POKAZATELJIMA NALAZI SE U PRIVITKU OVOGA TEKSTA


Facebook Twitter Instagram