Vijesti

Predstavnici Svjetske banke u Brodsko-posavskoj županiji

 Predstavnici Svjetske banke koji aktivno rade na Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, posjetili su Brodsko-posavsku županiju kako bi održali radni sastanak sa predstavnicima županijskih odjela za obrazovanje iz pet slavonskih županija, predstavnicima razvojnih agencija te Vladom Gubercem, rektorom osječkog sveučilišta.

Tema radnog sastanka bio je projektni prijedlog za obrazovanje na području Slavonije, koji se temelji na istraživanju o potrebama i problemima u sustavu obrazovanja na području istoka zemlje. Tako je prepoznato kako je visoko obrazovanje ključ gospodarskog razvoja, a osim u infrastukturu, potrebno je ulagati u razvoj ljudskih potencijala kroz stipendije, ali i investicije.

Stručnjaci iz Svjetske banke tako su predložili  udruživanje slavonskih županija i bolju koordinaciju, kako bi se donio strateški pristup stipendiranja učenika i studenata, a predlženo je i osnivanje regionalnog centra koji bi se bavio koordinacijom. Sjedište Centra bilo bi u Osijeku, a a bio bi podijeljen na tri odsjeka- koordinacijsko tijelo za razvoj karijera, osnovni fond za stipendiranje i trajni fond za Slavoniju.

Stipendije i školarine fokusirale bi se na studente lošijeg imovinskog stanja, strane studente te darovite, osobito jer je uočeno kako slavonski fakulteti i visoka učilišta nisu privlačna većem broju studenata koji preteženo gravitiraju prema zagrebačkom ili riječkom sveučilištu.

Također bi se radilo na poboljšavanju programa i fokusiranju na određene gospodarske grane poput poljoprivrede i strojarstva, a zamjenik župana Damir Mirković kazao je kako zajednički slavonske županije mogu ostvariti gospodarski okvir u kojem bi se studenti poželjeli zadržati i nakon diplome.

Facebook Twitter Instagram