Vijesti

Predstavnici županije na otvorenju prve „Pametne škole“ u Tuzlanskom kantonu

U Kladnju  je svečano  otvorena obnovljena, energetski učinkovita škola čija je obnova realizirana u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE". Radi se o Mješovitoj srednjoj školi „Musa Ćazim Ćatić" Kladanj koja je ovim postala prva „Pametna škola" u Tuzlanskom kantonu. Na objektu škole „Musa Ćazim Ćatić" u proteklom razdoblju postavljena je termoizolacija na vanjske zidove, nova vanjska stolarija i novi krovni pokrivač – sendvič lim. Ukupna vrijednost ovih radova je nešto iznad 1.200.000,00 kn.

Obnovljenu školu svečano je otvorio premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

„Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić" u Kladnju prva je od ukupno šest školskih objekata u Tuzlanskom kantonu u kojoj smo uspjeli završiti predviđene aktivnosti. S aspekta Vlade Tuzlanskog kantona sufinanciranje projekata iz međunarodnih fondova nas, s jedne strane gura da brže i učinkovitije uđemo u određene procese rekonstrukcije, obnove i izgradnje određenih infrastrukturnih projekata. Istovremeno, s druge strane, kroz sufinanciranje ovakvih projekata mi iz međunarodnih fondova možemo osigurati značajna financijska sredstva koja bismo morali izdvojiti iz naših državnih, regionalnih i lokalnih proračuna˝, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. 

Koliko je obnova škole značajna za učenike, profesore i roditelje, istaknuo je ravnatelj škole Muriz Halilović: „O važnosti energetske učinkovitosti i ovog projekta mogao bih pričati danima. Najbolji pokazatelj uspješnog projekta su učenici koji su ove godine imali najmanji broj izostanaka zbog gripe, izuzetno tople prostorije škole, izvrsni i oduševljeni komentari zaposlenih koji u ovoj školi rade dugi niz godina i koji se sjećaju zimskih perioda kada je bilo nemoguće raditi". 

Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli stol na temu: „Učinci i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru". Na okruglom stolu prisustvovali su: premijer Tuzlanskog kantona, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, predstavnici Brodsko-posavske županije (RH), načelnik općine Kladanj, predstavnici općinskih službi, predstavnici javnih poduzeća u Kladnju, nevladine organizacije, predstavnici medija, članovi projektnog tima i menadžment škole.

Na skupu, između ostalog, sudionici su raspravljali o strateškom opredjeljenju vlade TK u području energetske učinkovitosti, kao i o mogućnostima sufinanciranja ovakvih i sličnih projekata iz proračunskih sredstava. S ekonomskog aspekta energetska učinkovitost je potencijal značajnog ekonomskog razvoja kantona.

U narednom razdoblju Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija i dalje će intenzivno raditi u području energetske učinkovitosti s naglaskom na prekograničnu suradnju između dvije projektne regije.

Energetska obnova škole realizirana je u okviru implementacije 1.644.127,82 eura vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekt provode: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Više fotografija pogledajte ovdje.

Ako se želite detaljnije upoznati s prvom "Pametnom školom” u TK, pogledajte letak ovdje.

Izvor:bpz.hr

Facebook Twitter Instagram