Vijesti

Priopćenje za javnost načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije

Uslijed naglog topljenja snijega uzrokovanog porastom temperature kao i oborina, proteklih je dana došlo do naglog porasta vodostaja na vodotocima u Republici Hrvatskoj. U protekla dva dana vodostaj rijeke Save raste brzinom od 5-7 cm na sat. Tijekom noći i jutra uvedene su pripremne mjere obrane od poplava na mjernim postajama Davor, Slavonski Kobaš i Slavonski Brod.

Za vrijeme provođenja mjera obrane od poplava Hrvatske vode provode aktivnosti i postupaju prema odredbama Državnog plana obrane od poplava i Glavnog provedbenog plana obrane od poplava.

Prema podacima Hrvatskih voda i prognozama rasta vodostaja, narednih se dana očekuje daljnji rast vodostaja rijeke Save, a vrhunac vodostaja očekuje se u četvrtak, 7. veljače 2019. godine. U tom će razdoblju vodostaj rijeke Save porasti za oko daljnjih 200 cm, no, prema prognozama Hrvatskih voda, vodostaj neće doseći razinu na kojoj se uvode redovne mjere obrane od poplava.

Razloga za zabrinutost naglim porastom vodostaja rijeke Save za sada nema, no, Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, u suradnji s Hrvatskim vodama, pozorno će i nadalje pratiti razvoj situacije te će o svim eventualnim promjenama pravovremeno izvještavati javnost Brodsko-posavske županije.


04.02.2019 16:44:19

Facebook Twitter Instagram