Vijesti

PU BP: BUDIMO SAVJESNI I ODGOVORNI I DOČEKAJMO DOSTOJANSTVENO NOVU GODINU

 

Čuvajmo sebe i druge u prometu

Obzirom na pojačan promet na svim većim prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima, policija apelira na oprez u prometu.

Staru godinu prošle godine, u prvim satima Nove 2018. godine, obilježile su dvije prometne nesreće u kojima su tri osobe teško ozlijeđene, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene. Također su evidentirana dva slučaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (1.16 promila i 1.66 promila).

Dočekajmo Novu 2019. godinu bez prekršaja, kaznenih djela, ili stradavanja osoba i teških tragedija, budimo svi disciplinirani u prometu, te maksimalno poštujmo prometnu kulturu, jer čuvajući sebe čuvamo i druge u prometu.

Rezultati prošlotjednih aktivnosti policije u prometu

Prošli tjedan (od 24. do 31. prosinca), na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske dogodile su se 22 prometne nesreće u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene.

Policijski službenici su prošli tjedan u okviru preventivno represivnih aktivnosti, od ukupno 671 kontroliranih vozila i vozača, sankcionirali 346 prekršitelja za prometne prekršaje, od kojih je 180 prekršaja nepropisnih brzina, 25 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 11 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 8 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, te dr. prekršaje.

Policajci zaustavili i kaznili prekršitelje težih prometnih prekršaja

U okviru prošlotjednih aktivnosti, policajci su zaustavili i kaznili prekršitelje težih prometnih prekršaja. Na autocesti A3 kod Nove Gradiške, utvrdili su najveću nepropisnu brzinu, od 246 km/h (osobnim automobilom upravljao 50-godišnjak iz Zagreba), dok je u naselju Selna, brzinom od 100 km/h, osobnim automobilom jurio 61-godišnjak sa područja Vukovarsko-srijemske policijske uprave. Najveću koncentraciju alkohola od 2.06 promila, policajci su alkotestom očitali u organizmu 20-godišnjaka u Slavonskom Brodu, kojeg su isključili iz prometa i zadržali na otriježnjenju.

Nastavak policijskih nadzora

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, pojačano su postupali tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i danas, kao i cijelog ovog tjedna, a svoje aktivnosti usmjeriti će na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv: „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te također prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.


DOPRINESIMO SIGURNOSTI U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI


Policija podsjeća građane na operativnu akciju „Mir i dobro“, te opasnosti koje prijete od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava. U cilju smanjenja stradavanja osoba, posebice djece, važno je povećati svjesnost građana o tome da pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva.

Policija apelira na roditelje (zakonske zastupnike) djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez njihova nadzora.

Bitno je da građani vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova, te također da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje, prema skupinama ljudi, djece, jer se događa da pirotehničko sredstvo upadne u odjeću i pored ozljeda od eksplozije izazove i opekline.

Podsjećamo da pirotehnika I. kategorije nije dječja pirotehnika, jer nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Smiju je koristiti samo stariji od 14, dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina.

Policijska uprava brodsko-posavska, poziva sve građane da budu savjesni i odgovorni u novogodišnjoj noći, dočekaju Novu 2019. godinu u veselju, te se suzdrže od činjenja prekršaja i kaznenih djela, uz poštivanje odredbi Zakona o eksplozivnih tvarima te proizvodnji prometa oružja


Facebook Twitter Instagram