Vijesti

Radionica za novinare na temu medijskog izvještavanja o osobama s invaliditetom

Kako bi obilježili prvu godišnjicu rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizira radionicu za predstavnike medija na temu medijskog izvještavanja o osobama s invaliditetom: Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima

Vrijeme: 11. studenoga 2019. godine, od 9:30 do 11:30 sati 

Mjesto: Hotel Osijek, dvorana Lipa, Šamačka ulica br. 4, Osijek

Sudionici: novinari i predstavnici osoba s invaliditetom

Ovom radionicom bismo željeli osvijestiti obrasce izvještavanja koji nisu u skladu sa zahtjevima UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i naznačiti koji bi bili prikladniji načini uz što više konkretnih primjera i uključivanje samih osoba s invaliditetom.

Radionica će otvoriti prostor za sva pitanja i potrebne informacije vezane uz izvještavanje o osobama s različitim vrstama invaliditeta.

Kakav je to medicinski model invaliditeta, a kakvi su socijalni i model ljudskih prava? Koju terminologiju koristiti kad se izvještava o osobama s invaliditetom? Kako izgleda izvještavanje o osobama s invaliditetom usklađeno s načelima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom? Kako pomoći, upozoriti na probleme osoba s invaliditetom i potaknuti nadležne na poduzimanje određenih mjera, a da pri tome osobe s invaliditetom ne ispadaju kao netko tko je bespomoćan, jadan i nevoljan, a oni koji osiguravaju podršku velikodušni ljudi velika i plemenita srca?

To su samo neka od pitanja čije ćemo odgovore tražiti kroz raspravu. Novinarima će biti dostupna brošura Smjernice za izvještavanje o osobama s invaliditetom i intervjuiranje osoba s invaliditetom. 


05.11.2019 13:40:41

Facebook Twitter Instagram