Eu projekt

Reakcije na Tajanijev istup

 Dragi naši čitatelji, javljamo se s posljednje plenarne sjednice u Europskom parlamentu. Ovo je zasjedanje svakako obilježio istup Antonia Tajanija, predsjednika Europskog parlamenta na Danu sjećanja kod Trsta, gdje je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskim.

Uslijedile su žustre reakcije iz regije, a mi smo tim povodom zastupnika Ivana Jakovčića upitali za komentar- Ne bih rekao da je to omaška, mislim da se tu ima o čemu razgovarati. To je neprimjereno i za svaku osudu. On time ustvari najviše šteti upravo onima kojima se htio dodvoriti, primjerice talijanskoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji.

Podsjetimo, sporni govor je održao ne u funkciji predsjednika Europskog parlamenta, nego šefa svoje stranke, a govor je posvetio ubijenima 'od onih koji su na uniformama imali crvenu zvijezdu'- Živjele vrijednosti naše domovine, zaključio je Tajani.

-Sve mi se više čini da on skreće prema desnoj političkoj liniji, što je vrlo opasno i od mene više nema podršku. Znam da želi ponovno biti predsjednik parlamenta, no mislim da to neće proći, mi Hrvati i Slovenci ga sigurno nećemo podržati, zaključio ja Jakovčić.

Tajani se u konačnici ispričao rekavši da nema teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj i da mu je žao što su njegove izjave krivo interpretirane, no hrvatski zastupnici reagirali su i prije samog početka sjednice.

Jozo Radoš tako je rekao da je to jednostavno neshvatljivo, te da je izjava na tragu neofašističkih stavova- Neke stranke, stranke centra, ne bi smjele ići nikako prema tim populističkim smjerovima. Ne može se protiv desnog niti ikakvog populizma boriti na isti način i Tajanina treba pozvati na odgovornost.

Radoš također dodaje da nema krive interpretacije jer je izjava sama po sebi vrlo jasna i vjerojatno će biti poteškoća u diplomatskim odnosima.

A na Tajanijev istup reagirali su i premijer Plenković te predsjednica, pa je tako premijer kazao kako očekuje da se ovakve izjave više neće ponavljati.

 

Emisija je emitirana 15. veljače u 16 sati

 

15.02.2019 15:35:41

Facebook Twitter Instagram