Vijesti

Sakrio gotovo šest tisuća cigareta te pokušao ući u RH

Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod, ponovno uspješni u otkrivanju počinitelja više kaznenih djela (tri kaznena djela teške krađe, dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari-požar) na nekoliko drvenih kućica na rijeci Savi – tzv. splavova, u Slavonskom Brodu (Splavarska ulica). 

Naime, policajci su operativnim radom na terenu došli do korisnih saznanja o počiniteljima kaznenih djela. Radi se o dvojici 18-godišnjaka i jednoj mlađoj ženskoj osobi, koje su policajci pronašli, te nad njima dovršili kriminalističko istraživanje. 

Utvrđeno je, da su osumnjičeni u drugoj polovici rujna, u noćnim satima, zapalili drvenu konstrukciju drvene kućice – splava (vlasništvo 33-godišnjaka), koja je u cijelosti izgorjela. Za splav su bili privezani gliser (vlasništvo 40-godišnjaka) i brodica (57-godišnjaka), koji su također djelomično izgorjeli. 

Kriminalističkim istraživanjem je potvrđeno, da su osumnjičeni na splavu (vlasništvo 53-godišnjaka), te u blizini iste, pokidali i zapalili podnicu od čamca i druge predmete, posjekli jedno stablo u blizini, te loženjem vatre oštetili stepenice koje se koriste za silaz sa obale prema splavu. 

Također je utvrđeno, da su osumnjičeni počinili tri kaznena djela teške krađe. Krajem rujna provalili su u splav (vlasništvo 42-godišnjaka), oštetili prozor, ušli u unutrašnjost istoga i ispreturali stvari, ne otuđivši ništa. 

Nadalje je utvrđeno, da su osumnjičeni, u vremenu od 1. do 3. listopada, provalili su u kućice -  splav (vlasništvo 43-godišnjaka i 63-godišnjaka), kojom prilikom su iz unutrašnjosti otuđili veću količinu alkoholnog pića, te drugih predmeta. Pritom su posuđe (tanjure, čaše, te boce i sl.) porazbijali na terasi splava. 

Policijski službenici u zajedničkoj suradnji sa mjerodavnim državnim odvjetništvom, protiv osumnjičenih podnose posebna izvješća Općinskom državnom odvjetništvu za mladež kao dopune kaznenim prijavama, te izvješće Centru za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu. 

U PODVOZJE SAKRIO 5859 CIGARETA, TE POKUŠAO UĆI U RH

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod, na ulazu  u Republiku Hrvatsku, dana 23. listopada, u 8.14 sati, graničnoj kontroli je (između ostalih) podvrgnut osobni automobil, njemačkih registracijskih oznaka i 37-godišnji vozač (državljanin Bosne i Hercegovine), kao i 32-godišnji putnik (također državljanin Bosne i Hercegovine) iz spomenutog automobila. 

Policijski službenik je prilikom nadzora posumnjao, da se u osobnom automobilu nalazi krijumčarena roba, čije sumnje su poslije i potvrđene. Zajedničkim radom policijskih i carinskih službenika, te detaljnijim pregledom, uočeno je duplo dno na vozilu, te su se u unutrašnjosti nalazile skrivene cigarete. 

Temeljem naloga Županijskog suda, pretraženo je vozilo, te je u preinačenom i pregrađenom podvozju automobila, pronađeno 5859 raznih vrsta cigareta bez nadzornih markica Republike Hrvatske. 

Policijski službenici su kriminalističkim istraživanjem utvrdili, da je kazneno djelo izbjegavanje carinskog nadzora počinio 37-godišnjak, dok se 32-godišnjak ne dovodi u vezu sa počinjenjem kaznenog djela. Protiv 37-godišnjaka slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. 

POLICIJSKI SLUŽBENICI NASTAVLJAJU S NADZORIMA PROMETA S NAGLASKOM NA TEŽE PROMETNE PREKRŠAJE I RECIDIVISTE

Na prometnicama Policijske uprave brodsko-posavske, od 19. do 25. listopada dogodilo se 15 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulom osobom, četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, te 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba je smrtno stradala, dvije osobe su teško ozlijeđene, te su dvije osobe lakše ozlijeđene. 

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i dalje su neumorni u  sankcioniranju prekršitelja prometnih prekršaja. Tako su u spomenutom vremenu u pojačanim aktivnostima, utvrdili 483 prometna prekršaja. Od toga 210 prekršaja nepropisnih brzina, 96 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 13 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji (pretjecanje i obilaženje 9, bez položenog vozačkog ispita 9, istek važenja prometne dozvole 5, tehnička ispravnost 3 i sl.). 

Samo tijekom vikenda (23.-25. listopada), u pojačanim nadzorima, utvrđeno je 182 prometna prekršaja (brzina 71, pojas 26, alkohol 22, prije stjecanja prava na upravljanje 7, mobitel 2, zabrana upravljanja 1, i dr.). 

Zbog vožnje nepropisnom brzinom od 228 km/h, prometni policajci su na autocesti A3 sankcionirali 29-godišnjeg vozača osobnog automobila, dok su u Slobodnici (25. listopada, u 8,50 sati) zaustavili 18-godišnjaka, koji je upravljao osobnim automobilom, krećući se brzinom od 121 km/h kroz naselje. 

Pojačani nadzori su se odnosili između ostaloga i na alkoholizirane vozače, kojom prilikom su policijski službenici iz prometa isključili vozače sa poprilično visokim koncentracijama alkohola u organizmu. 

U Slavonskom Brodu (25. listopada, oko 1 sat), iz prometa su isključili 64-godišnjaka, koji je upravljao vozilom s 2,55 promila alkohola u organizmu. Dan ranije (24. listopada, u 11.05 sati) također u Slavonskom Brodu, iz prometa su isključili alkoholiziranog 44-godišnjaka (2,33 promila alkohola u organizmu), koji je upravljao automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, te se u prometu služio ne pripadajućim registracijskim pločicama (koje je prethodno postavio na automobil). Sankcioniran je i 27-godišnjak, koji je upravljao automobilom prije stjecanja prava na upravljanje te s 2,02 promila alkohola u organizmu. Iz prometa je isključen i 31-godišnjak, koji je upravljao vozilom (u Sl. Brodu, 24. listopada, u 22.40 sati) s 1,93 promila i 36-godišnjak, koji je upravljao vozilom (u Čajkovcima, 24. listopada, u 23.45 sati), s 1,79 promila alkohola u organizmu. Svi alkoholizirani vozači su zadržani u policiji na otriježnjenju i protiv njih slijede odgovarajuće prijave mjerodavnom sudu. 

Policijski službenici nastavljaju i dalje nadzirati promet s naglaskom na teže prometne prekršaje (brzina, alkohol, pojas, mobitel) i vozače – recidiviste, te pozivaju  sudionike u prometu na oprez i poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Budite oprezni u prometu i čuvajte svoj život, te život drugih!


26.10.2020 14:56:00

Facebook Twitter Instagram