Vijesti

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Brodsko-posavske županije

 

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture u Brodsko-posavskoj županiji, čime će na utvrđenih 7.654 "bijelih" adresa na području općina Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. 

Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske. 

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području općina Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje viša od 47 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati 29 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, od 18 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. 

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

„Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima općina Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma. 

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća. 

„Cilj ovog projekta je, uz povećanje brzine i dostupnosti interneta, unaprjeđenje digitalnih usluga lokalno te povećanje nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) do 2023. godine. Temeljem Sporazuma iz travnja 2019. i dodatka Sporazumu iz veljače 2020. između Općina i Županije, Županija je dobila ovlasti nositelja projekta. S obzirom na financijske kapacitete Općina i Županije odabran je Investicijski model A u kojem odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže preuzima operator, pri čemu izgrađena mreža ostaje u vlasništvu tog operatora. Županija je kao nositelj projekta pripremila dokumentaciju za prijavu i poduzimala radnje u okviru Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira - izgradnja pristupnih mreža u NGA bijelim područjima. Kroz tri javna poziva u ožujku 2020. odabran je operator Hrvatski Telekom d.d. s kojim je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a s kojim je Županija temeljem Sporazuma Partner na Projektu. Zahvaljujemo Hrvatskom Telekomu d.d. na iskazanom interesu i ulaganju vlastitih sredstava. Zahvaljujemo također Ministarstvu Regionalnog razvoja i fondova EU na osiguranom sufinanciranju Projekta u napredak naših općina, Županije i RH“ - rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije. 

Odabir Hrvatskog Telekoma u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma. 


16.11.2022 12:51:36

Facebook Twitter Instagram