Vijesti

Sjećanje na holokaust: Komisija domaćin međunarodne konferencije

 U okviru niza aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, Komisija će biti domaćin međunarodne konferencije „Sjećanje na prošlost, oblikovanje budućnosti”, u utorak, 23. siječnja. Konferenciju će otvoriti potpredsjednik Margaritis Schinas, a organizira je Komisija u partnerstvu s belgijskim predsjedništvom Vijeća, hrvatskim predsjedništvom Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) i organizacijama civilnog društva koje rade na njegovanju židovskog načina života. Tijekom konferencije potpredsjednik Schinas najavit će uspostavu „Mreže mjesta na kojima se dogodio holokaust”, vodeće inicijative Strategije EU-a za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovskog načina života iz 2021.

 Potpredsjednik Schinas izjavio je: Budući da je s nama sve manje osoba koje su preživjele holokaust i koje mogu podijeliti svoja iskustva, mjesta na kojima se holokaust dogodio sve su važnija za očuvanje sjećanja i pouka iz holokausta. „Mreža mjesta na kojima se dogodio holokaust” diljem Europe povećat će svijest lokalnog stanovništva o tome da se holokaust nije dogodio samo u koncentracijskim logorima, već i na lokalnoj razini, u gradovima diljem Europe, dok je većina šutjela. 

Europska komisija danas i sutra održava petu radnu skupinu Europske komisije za provedbu strategije EU-a za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovskog načina života na kojoj će se okupiti predstavnici država članica EU-a i židovske zajednice te raspraviti o napretku postignutom u nacionalnim strategijama za borbu protiv antisemitizma.

 

22.01.2024 18:18:32

Facebook Twitter Instagram