Vijesti

Sjećanje na Zdravka Ćosića, akademskog slikara iz Slavonskog Kobaša

Prošlo je 12 godina od smrti jednog od najvećih slikara ovoga kraja, majstora pejzaža i portreta, Zdravka Ćosića.  Prigodnim programom ovog vrsnog umjetnika prisjetili su se brojni štovatelji, prijatelji i stručnjaci na otvorenju izložbe postavljene u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.

Uz kratak dokumentarni film o Ćosićevom slikarskom opusu, bila je ovo prilika da se o jednom od značajnijih slikara Slavonije čiji je doprinos umjetnosti ovoga kraja pomalo nepravedno zapostavljen čuje iz usta njegovih prijatelja, onih ljudi sa kojima je podjelio dobar dio mladosti.

Suorganizatori programa, članovi KUD-a "Matija Gubec" iz Slavonskog Kobaša danas promoviraju svoj zavičaj diljem Hrvatske i inozemstva. U prigodi otvaranje izložbe predstavili su se i glazbeno-scenskim programom u koji su također unijeli duh svoga zavičaja. Napominju kako je jedna od njihovih zadaća i čuvanje uspomene na ljude koji su svojim radom zadužili ovaj kraj, pa tako već godinama u svom mjestu organiziraju homage ovom velikom umjetniku.

Kako je napomenuo maestro Mihael Ferić, najveći broj Ćosićevih djela nalazi u zbirci Dijacezanskog muzeja u Đakovu. Njih više od stotinu godinama čeka adekvatno riješenje kako bi u sklopu nekog stalnog postava predstavili opus kobaškog umjetnika i svjedočili ljepotama podneblja koje je Ćosić neizmjerno volio. Preostaje za nadati se kako će nadležne institucije prepoznati važnost Ćosićevog umjetničkog djelovanja i kako ćemo uskoro njegovu zbirku moći predstaviti u adekvatnom prostoru poput nekih drugih istaknutih likovnih umjetnika ovog kraja.

 

Facebook Twitter Instagram