Vijesti

Slatki život tvornice Zvečevo- otvorena izložba o povijesti tvornice

U mnogočemu avangardna, pionir i predvodnik industrije u proizvodnji slatkiša, iza tvornice Zvečevo bogata je povijest duga čak 100 godina.

Tim je povodom Gradski muzej Požega postavio izložbu u izmještenom prostoru, unatoč svim tehničkim teškoćama, a u planu je i monografija na ovu temu.

Naime, kustosica Ivana Domanović pojasnila je da su izložbu podijelili u četiri dijela kako bi svakom segmentu dali pozornost kakvu zaslužuje, od povijesnih činjenica do najpoznatijih slatkih brandova poput čokolada Seka i braco, Mond, Volim te ili Mikado- mnoge od njih obilježile su djetinjstvo generacijama, a istovremeno mnogi ne znaju da je Mikado bila prva čokolada sa rižom u svijetu koju su kasnije drugi proizvođači prekopirali.

Sapporo je nastala kao njena jeftinija inačica u vremenima ekonomske krize, a ime je dobila po gradu u kojem su se tada održavale Olimpijske igre.

Ništa od tih uspjeha ne bi bilo moguće bez sinergije radnika i vodstva tvornice, kazao je zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević koji je posebno naglasio koliko je Zvečevo kroz godine utkano u samu srž grada...ponekad je i nekoliko generacija iste obitelji radilo u tvornici, kazala je kustosica i dodala da su upravo zato jedan dio izložbe posvetili radnicima.

Naime, odnos prema radnicima u ovoj tvornici bio je nešto jedinstveno u cijeloj Europi- a u osamdesetima je broj zaposlenih rastao sve do 1500. Oni su imali posebne uvjete- stanove, zemljišta. Tvornica je imala svoje mehaničare, vatrogasce i sportske klubove, svoju kuhinju i ambulantu, a osim radničkih sportskih klubova, Zvečevo je sponzoriralo i brojne sportove u gradu i okolici.

Jedna od zaposlenika Marica Ploužek godinama je radila na razvoju proizvoda kao prehrambeni tehnolog, a ovom nam je prilikom ispričala kako je sama osmislila oko 40 slatkih proizvoda poput čokolade sa čilijem- ona je inspirirana obljetnicom Kolumbova otkrića Amerike koji je u Europu donio kakao zrna.

Čokolade s rižom ili s tri punjenja tada su bila sami vrh inovativnosti, a tvornica je mnogo polagala u kvalitetu- mliječne čokolade pravile su se od vlastitog mlijeka što je kompliciraniji i skuplji proces, no upravo zbog toga bili su poznati u cijelome svijetu, a drugi su ih kopirali.

27.08.2021 09:44:00

Facebook Twitter Instagram