Vijesti

Slavonski Brod dobio Zelenu knjižnicu

Brodsko ekološko društvo (BED) i Gradska knjižnica Slavonski Brod povodom Dana grada Slavonskog Broda i 30 godina rada BED-a  otvorili su u četvrtak, 16. svibnja 2019. g u prostorima GKSB-a  Zelenu knjižnicu. 

Kao uvod, Iris Beneš, programska koordinatorica BED-a i predstavnica Zelenog foruma u Odboru za praćenje Programa ruralnog razvoja održala je edukaciju „Poljoprivreda koja štiti prirodu“. Edukacija je bila namijenjena članicama mreže za zaštitu okoliša i prirode u RH, Zelenog foruma ali otvorena i zainteresiranim građankama/ima. Edukacija je dio dvodnevnog programa u kojem će okolišne udruge iz cijele RH dobiti više informacija o poljoprivredno-okolišnom programu u Programu ruralnog razvoja RH 2014.-2020. i o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, a podržana je sredstvima Mreže za ruralni razvoj. 
 
Zelena knjižnica je projekt započet 2011. g. povodom Međunarodne godine biološke raznolikosti s
ciljem edukacije javnosti i širenja svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša. Putem
nacionalne akcije „Pokrenimo zelene knjižnice“, kroz knjižnice i knjižničarska društva nastoji se
senzibilizirati javnost o važnosti očuvanja našeg jedinog staništa – planete Zemlje. Kao jedan od pokretača Zelenih knjižnica događaju je bio prisutan Ivan Kraljević iz  Društva bibliotekara Istre koji je održao prezentaciju o dosadašnjim iskustvima, pokazao inspirativne primjere, i naglasio moto pod kojim taj program djeluje -  „Nemojmo uprskati, dobre planete teško je pronaći“. Ravnateljica GKSB Ružica Bobovečki je izrazila želju za pojačanom aktivnosti knjižnice na tom polju i zahvalila Brodskom ekološkom društvu i svim udrugama i ustanovama koje su sa svojim materijalima pomogle osnivanju tog zelenog kutka.   Iris Beneš naglasila je kako projekt Zelene knjižnice nije samo fizički prostor, nego širi prostor suradnje i kanal preko kojeg će informacije o zaštiti okoliša, prirode i održivom razvoju lakše dolaziti do šire publike. 
 

Facebook Twitter Instagram