Vijesti

Slavonski Brod i okolica i dalje bez pitke vode i bez odgovora

Prolazi još jedan dan bez pitke vode u Slavonskom Brodu i okolici. Ispunjen optužbama, prebacivanjem odgovornosti, priopćenjima, press konferencijama, teorijama zavjere. Ima svega osim pitke vode. I odgovora na pitanje kako je došlo do onečišćenja sustava. 

Prvo su stigli rezultati međuresornog Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji koje je razmotrilo raspoložive podatke o stanju vodoopskrbe i zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda. Razmotreni su zaprimljeni rezultati analize uzoraka vode uzetih na vodocrpilištu Jelas, u vodospremama  i na vodoopskrbnoj mreži, a koji su analizirani u službenim laboratorijima.

Uočen je trend pada razine ugljikovodika u vodi za ljudsku potrošnju, ali nismo doznali za koliko. Danas su ponovno uzorkovani uzorci, na istim lokacijama na kojima je uzorkovano do sada, i upućeni su na analizu u službene laboratorije. Rezultati današnjih uzorkovanja vode za ljudsku potrošnju biti će poznati sutra. 

U priopćenju je istaknuto da niti u jednom do sada analiziranom uzorku nisu pronađeni benzen, toluen, ksilen i etilbenzen za koje je Svjetska zdravstvena organizacija postavila maksimalno dozvoljene koncentracije i navodi da ih je potrebno pratiti u ovakvim situacijama. 

'U jutarnjim satima predstavnici Grada Slavonskog Broda su došli na mjesto prošlotjedne ekološke katastrofe u pratnji laboranata neovisnog laboratorija za ekološka ispitivanja kako bi uzeli dubinske uzorke onečišćene zemlje. Mišljenje neovisnog laboratorija zatraženo je zbog toga što Grad Slavonski Brod do danas nije dobio podatke o zagađenosti tla. Tom prilikom došlo je do incidenta na lokaciji, obzirom da su predstavnici tvrtke Crodux u pratnji policije pokušali spriječiti neovisno ispitivanje tla te udaljiti predstavnike Grada' – piše na službenim gradskim stranicama. 

Sve se to odvijalo netom prije početka radova na sanaciji onečišćene zemlje, koji su naknadno otkrili zastrašujuće razmjere ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu. Naime, otkopavanje zemlje na dubinu na kojoj se nalazi produktovod otkrilo je da benzin nesmetano otječe u zemlju na vodozaštitnom području čitavo ovo vrijeme. Samo u vremenu od dva sata u zemlju je tako iscurilo oko 3 kubika benzina, a ekološki incident i puknuće produkotovoda dogodili su se prije 6 dana. 

Medijsku konferenciju održana je zatim u prostorijama PU Brodsko-posavske. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital je kratko izvjestila da je prema čl. 206 F Zakona o kaznenom postupku postupanje izvidna tajna, ali prema stavku 3 ovoga člana dopušteno je zbog interesa javnosti iznošenje podataka, ali isključivo u onoj mjeri u kojoj neće biti ugrožena istraga. 

Taj dio dostupnih podataka iznio je Antun Valić, načelnik PU Brodsko-posavske - U tijeku je prikupljanje obavijesti, izvješća od nadležnih inspekcija, izvješća o analizi vode kao i druge mjere i radnje koje mogu doprinijeti utvrđivanju onečišćenja tla odnosno pitke vode uključujući razna vještačenja i potrebna istraživanja koja ćemo vršiti temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva. Riječ je e o složenom istraživanju i traži se sve sukladno zakonu i nalogu ŽDO. Kada sve utvrdimo bit će više informacija.- 

Uslijedila je pressica ministra Ćorića koji je kazao da su vjeruje da djelatnici MUP-a i DORH-a znaju što rade i da će istragu dovesti do kraja i da ćemo doznati zbog čega se ovo sve dogodilo. Neovisno o uzroku incidenta, ja se nadam da će krivci u istrazi čim prije biti detektirani i privedeni licu pravde, a dio ove katastrofe je mogao biti spriječen da je u kontekstu održavanja vodocrpilišta u Jelasu da se održavanju pristupilo na vrijeme.-  Ministar Ćorić direktno je za održavanje sustava prozvao Vodovod Slavonski Brod i gradske vlasti.-

Oglasio se i Crodux, prioćenjem o netočnim i zlonamjernim vijestima o navodnim dokazima o daljnjem curenju benzina - Svjesni velikog interesa javnosti, a u cilju sprječavanja manipuliranja neprovjerenim i netočnim podacima koje pojedine neodgovorne osobe daju, a neki mediji objavljuju, tvrtka Crodux Energetika d.o.o. stoji i dalje pri tvrdnji kako se izlijevanje 150 - 200 lit benzina ne može povezati sa zagađenjem pitke vode u Slavonskom Brodu. Sve propisane radnje za ovakve slučajeve su poduzete odmah i odgovorno tvrdimo da nije bilo nikakvoga prikrivanja! Alarmantne vijesti i slike o "dokazima" kako benzin već 6 dana curi i zagađuje tlo i vodu - netočne su i zlonamjerne. Upravo je u tijeku druga faza procesa sanacije koja je temeljito pripremljena i provodi se prema svim pravilima struke. U tijeku je proces kontroliranog izvlačenja  svih zaostalih količina derivata koji se usisavanjem odstranjuju iz cijevi! Ovaj proces nije mogao biti proveden ranije, jer sve što bi tada bilo učinjeno, dovelo bi do većih šteta.

I na kraju večeri, u emisiji 'Otvoreno' HRT-a gostovao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara, nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić, te gosti u zagrebačkom studiju, među kojima je bio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dr. sc. Magdalena Ujević Bošnjak, voditeljica Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu, HZJZ, zatim Branko Radošević, direktor tvrtke Crodux energetika i prof. emer. Darko Mayer, hidrogeolog. Iznova smo čuli uvjeravanja da akcident u Slobodnici nikako nije mogao utjecati na onečišćenje vode u bunarima na Jelasu. Što je razlog onečišćenja nismo doznali ni u ovoj emisiji.

 

Facebook Twitter Instagram