Vijesti

SLAVONSKI BROD UGOSTIO 12. SREDIŠNJU MANIFESTACIJU UKRAJINACA REPUBLIKE HRVATSKE

Dvanaesta središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj „Dani ukrajinske kulture" ove godine održana je u Slavonskom Brodu u posljednjem tjednu lipnja u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva Ukrajina iz Slavonskog Broda, koje je ovom prigodom proslavilo 40 godina neprekidnog djelovanja. 

Cilj manifestacije je očuvanje, njegovanje, prezentacija i popularizacija ukrajinskog jezika i kulture kroz dramske predstave, izdavaštvo, ukrajinske pjesme, ples, narodnu kuhinju, narodnu nošnju, rukotvorine, naivnu umjetnost i sve ostale svojstvenosti ukrajinskog naroda koji na prostorima Hrvatske živi već više od jednog stoljeća. Osim toga, ovim programom se nastoji upoznati i ostale mještane sa bogatstvom ukrajinske kulture i utjecati na poboljšanje razine razumijevanja i kvalitete zajedničkog života doprinoseći razvoju stupnja multikulturalnosti sredine u kojoj živimo.

U okviru manifestacije, u subotu 29. lipnja položeni su vijenci u spomen žrtvama za slobodu Hrvatske i žrtvama rata u Ukrajini, pored Kazališno koncertne dvorane, gdje je potom održan trosatni koncert amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u kojem je sudjelovalo ukupno 350 sudionika, članova ukrajinskih udruga iz Hrvatske, gostujući ukrajinski ansambli iz Srbije i Bosne, te iz Ukrajine..

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

Facebook Twitter Instagram