Vijesti

Slavonski Brod uz Muzej uskoro dobiva i Kuću tambure

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara danas je s predstavnikom tvrtke Šprajc THD, kao izabranim izvođačem radova, potpisao Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji sjevernog dijela zapadnog kavalira Tvrđave Brod za prostor Kuće tambure – Slavonske notne bajke. Ukupna vrijednost projekta Kuća tambure-Slavonska notna bajka – infrastrukturni radovi  iznosi 27.372.625,00 kuna, od čega su Gradu dodijeljena bespovratna EU sredstva u iznosu od 23.266.731,25 kuna tj. 85 posto ukupne vrijednosti projekta.  Preostalih 15 posto sredstava osigurava se iz gradskog proračuna. Ovim iznosom obuhvaćena je izrada projektne dokumentacije, upravljanje projektom te građevinski radovi. Sama vrijednost danas ugovorenih građevinskih radova iznosi 24,9 milijuna kuna, a rok za njihov dovršetak je 250 dana.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, nakon dovršetka građevinskih radova planirano je i opremanje novog muzejskog prostora i to putem zasebnog natječaja koji bi nadležno ministarstvo trebalo objaviti krajem 2019. godine.

„Otvorenjem Muzeja tambure prije šest godina, Slavonski Brod dobio je posebno mjesto na svjetskoj karti kulturno-turističke ponude. Riječ je o prvom i jedinom Muzeju tambure u svijetu i upravo zato smo izradili projekt kroz koji ćemo omogućiti novi, moderan prostor za njegov jedinstven postav. Posjetitelji će u novom muzejskom prostoru moći doživjeti tamburu kao tradicionalni glazbeni instrument kroz brojne zanimljive interaktivne sadržaje. Stoga vjerujemo da će projekt Kuća tambure značajno pomoći u očuvanju kulturne tradicije Slavonije i njenom približavanju mlađim generacijama. Današnjim  potpisivanjem ugovora započinje realizacija jednog od projekata koji će značajno doprinijeti turističkoj ponudi, urbanizaciji i kulturnom razvoju Tvrđave Brod, a što će sigurno ojačati i gospodarski razvoj Slavonskog Broda“- izjavio je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Projektom je predviđena rekonstrukcija sjevernog dijela zapadnog kavalira Tvrđave Brod u svrhu njegove prenamjene u Kuću tambure - Slavonska notna bajka kao nove kulturno-turističke atrakcije u Slavonskom Brodu. Riječ je o radovima na kompletnoj restauraciji vanjskog i unutarnjeg prostora na površini od 2.429,65 m2, ugradnji fotonaponskih panela u cilju energetske učinkovitosti te ugradnji lifta kako bi prostor bio pristupačan svim građanima.

Dovršetkom projekta izgradnje Kuće tambure, kao suvremenog interpretacijskog centra posvećenog tamburi, posjetitelji će dobiti moderan prostor u kojem će ovaj tradicionalni glazbeni instrument moći doživjeti kroz zvuk i prostor. Dio budućeg muzejskog prostora tako će biti suvenirnica, majstorska radionica u kojoj će  posjetitelji moći izraditi suvenir te polivalentna dvorana za tamburaška i folklorna natjecanja, seminare, festivale i druge manifestacije.

Kroz projekt Kuća tambure, Slavonski Brod će dobiti moderan i funkcionalan prostor za koncerte, probe, izložbu vrijednih eksponata tambura i edukaciju posjetitelja o povijesnom značaju i tradiciji tambure u Slavoniji. Dugoročno, Grad Slavonski Brod planira prostor Tvrđave razvijati kao kulturni centar regije, te ju pozicionirati kao kulturno-turističku atrakciju za jednodnevne i vikend izlete u kontinentalnom kulturnom gradskom turizmu.


11.02.2019 12:24:00

Facebook Twitter Instagram