Vijesti

Smotrom starih običaja završava proslava dana općine Velika Kopanica

Članovi KUD-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice ove nedjelje, 25. srpnja organiziraju tradicionalnu folklornu smotru starih običaja „Vidit će se na svetog Iliju koja cura ima džuvegiju“.

Tim oživljavaju drevni običaj kupovanja medenjaka, koji je nekada bio upravo uz blagdan svetog Ilije poslije večernje mise, kada bi se pred crkvom igralo veliko šokačko kolo, a potom bi buduće svekrve obilazile licitare i svojim budućim snahama kupovale medenjake. Na taj način bi javnosti prvi put objavile koju će curu njihov sin uzeti za svoju ženu.

Običaj dakle oživljava KUD-a „Ivan Filipović“, koji sa svojom 120 godišnjom tradicijom slovi kao jedno od najstarijih folklornih društava u Hrvatskoj i danas broji više od stotinu aktivnih članova.

Nakon slikovitog prikaza kupovanja medenjaka, na pozornici u kopaničkom parku očekuje se nastup folklornih društava koja će kroz pjesmu i plesove prikazati običaje i baštinu svojih krajeva.

Ovom smotrom službeno će i završiti višednevni, dosad najbogatiji program proslave Dana Općine Velika Kopanica i njihova sveca zaštitnika, svetog Iliju. 

 

23.07.2021 15:29:00

Facebook Twitter Instagram