Vijesti

SOLARNI FESTIVAL STIŽE I U SLAVONSKI BROD - PREDSTAVLJAJU SE MLADI INOVATORI

Solarni festival održat će se u osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu (Mihanovićeva 35), u srijedu 08. svibnja u 12:00 sati. Solarni festival je događaj na kojem će se predstaviti 19 mladih inovatora iz Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona, pustit ćemo u pogon solarni sustav za proizvodnju električne energije te ćemo prezentirati eksponate iz solarnog laboratorija škole Antun Mihanović.

U periodu od 26.- 28. veljače 2019. godine, 15-ak učenika i učenica ove škole, uz pomoć mentora iz Zelene Akcije iz Zagreba i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, sudjelovalo je u opremanju solarnog laboratorija. Učenici i učenice izradili su 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca. Ovaj laboratorij je dio nagrade koju je osnovna škola Antun Mihanović osvojila kao pobjednica natjecanja škola u štednji energije promjenom ponašanja, održanog u periodu 01.12.2017. – 31.03.2018. godine pod sloganom „Navike promijeni – školu opremi“. Drugi dio nagrade koju je škola dobila je fotonaponski solarni sustav.

Na ovom festivalu bit će predstavljene i inovacije sudionika kampa mladih inovatora kojeg smo organizirali u lipnju prošle godine u Slavonskom Brodu. Tada je 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz obje zemlje, uz vodstvo petorice mentora iz udruga ZMAG, Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku, 7 dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije. Ove inovacije sada će na solarnom festivali biti prezentirane svima zainteresiranima.

Sve navedene aktivnosti dio su 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ kojeg provode Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo - BED iz Slavonskog Broda. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a sufinancira se sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Facebook Twitter Instagram