Vijesti

SPORAZUM O PROVEDBI PREGLEDA TOVNIH SVINJA ZAKLANIH U REGISTRIRANIM KLAONICAMA

 Brodsko-posavska županija već 22 godinu za redom provodi Projekt trihineloskopskog pregleda svinjskog mesa u registriranim klaonicama i zbrinjavanje animalnog otpada.

Današnji Sporazum s odobrenim klaonicama, "Bebrinka", "Jagodanović" i Poljo-Davor, potpisao je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić u Velikoj vijećnici županijske uprave.

Prošle godine s dvije klaonice, „Bebrinka“ i „Jagodanović“ realiziran je Sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama.

U vremenu tradicionalnih svinjokolja u 11. i 12. mjesecu 2022. godine u dvije klaonice obavljena su 1.301 trihineloskopskih pregleda te pravilno zbrinutog klaoničkog otpada za što je Županija izdvojila ukupno 65.650.00 kn.

Tijekom dosadašnjeg razdoblja provedbe ovog Projekta ukupno je trihineloskopski pregledano i zbrinuto animalnog otpada za 39.861 tovljenika.

Županija je krajnjim korisnicima obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i privatnim osobama, preko registriranih klaonica, ukupno sufinancirala klaoničarsku uslugu s 1.870.273,03 kuna, (248.227,89 eura).

Cilj ovog projekta je niža cijena uslužnog klanja te micanje istoga iz dvorišta, a krajnji korisnici na taj način dobivaju očišćane, ohlađene i pregledane polovice. Osim borbe protiv trihineloze, primarni klaonički otpad se zbrinjava po svim zakonskim propisima u registriranim objektima čime se štiti okoliš.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama nastavlja se provedba započetih mjera i u 2023. godini, u kojima će se za obavljenu uslugu klaonicama platiti 6,64 eura (50,00 kuna) po zaklanom tovljeniku.

Za tu aktivnost Županija je planirala 13.272,28 eura proračunskih sredstava.

07.11.2023 14:21:06

Facebook Twitter Instagram