Vijesti

STEM revolucija i u brodskim školama

 Brodsko-posavska županija u ulozi osnivača škola, danas je organizirala radni sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola na temu stručnog usavršavanja u primjeni IT tehnologija. Tom je prilikom Slavonski Brod posjetio i Nenad Bakić, inicijator Croatian Makers programa koji nakon novca prikupljenog crowdfundingom, uvodi robotiku i nove tehnologije u škole, a danas je prisustvovao u svojstvu savjetnika predsjednice RH za STEM područja i digitalnu transformaciju te kao predstavnik Instituta za razvoj i inovativnost mladih, te Mladen Sudar iz brodske udruge Connect IT i ravnatelji županijskih škola.

Tom je prilikom Bakić rekao- Gledajte, mi se često bavimo prošlošću, a budućnost je stigla, samo što nije ravnomjerno raspoređena. Znači, naš je cilj, a vjerujem i županijin, koja je sad sve aktivnije u tome, da svako dijete bude ravnopravni građanin 21. stoljeća.- Djeci bismo trebali dati moderne vještine, znanja i stav prema životu.

Bakićeva teza je da se kroz djecu i odrasle može okrenuti prema budućnosti, a osobito je potrebno shvatiti širinu znanja koja STEM pruža, dok je Gordana Prebeg iz udruge Connect IT naglasila kako je izrazito zadovoljna ovakvom suradnjom kroz koju će svaka županijska škola dobiti opremu i tehniku kako bi stručnjaci i volonteri s njima mogli raditi. 

Sve okupljene je pozdravio zamjenik župana Damir Mirković koji je tom prilikom kazao je važno na vrijeme shvatiti važnost tehnologije-U Hrvatskoj je već počela STEM revolucija. Brodsko-posavska županija želi u njoj sudjelovati, štoviše biti u tome najbolja. Obrazovni sustav koji uključuje STEM područja je preduvjet za uspješan rast i razvoj, a robotika znanost koja uključuje znanja iz strojarstva, računalstva i elektrotehnike. S tim u vezi, 2018. bit će prekretnica jer se želimo više aktivirati i potaknuti edukaciju mladih u STEM području.

A zadovoljni sastankom bili su i ravnatelji škola. Iako je ravnatelj Gimnazije Matija Mesić napomenuo kako je gimnazijsko obrazovanje u tom smislu specifično te kako opća i jezična gimnazija nemaju puno dodira sa programiranjem ili STEM-om općenito, ovakav će im projekt svakako dobro doći, a najkorisniji je osnovnim školama jer je danas 'kasno krenuti programirati već sa 10 godina'.

 

 

Facebook Twitter Instagram