Vijesti

Što je digitalna transformacija i kakve nas promjene očekuju

U organizaciji Europe Directa Slavonski Brod, koji djeluje pri Europskom domu Slaovonski Brod održano je predavanje i radionica Digitalna transformacija u Europi. 

Događanje je organizirano za mlade – zastupnike Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda, studente i učenike, njihove nastavnike, predstavnike udruga, savjeta mladih Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda te ostale zainteresirane.

Upoznali su se s procesima neizbježne, neophodne i nezaobilazne digitalne transformacije Europe, saznat će što je to zapravo digitalna transformacija i kakve nas promjene očekuju, posebice u području gospodarstva i obrazovanja.

Na razini EU-a postoje mnoge inicijative, kao što je akcijski plan za digitalno obrazovanje i nekoliko obećavajućih inicijativa malih razmjera (npr. Europski tjedan programiranja, Koalicija za digitalne vještine i radna mjesta, inicijative za medijsku pismenost...). Međutim, mnoge inicijative pokrenule su različite glavne uprave Europske komisije. Pristup bi bio učinkovitiji kad bi postojala veća razina koordinacije i suradnje među različitim službama. Akcijski plan je prvi korak prema sveobuhvatnijoj strategiji EU-a. Osim toga, za potpuno iskorištavanje prednosti jedinstvenog digitalnog tržišta potrebna su veća ulaganja svih država članica; mnoge države moraju pojačati svoje napore da se ne bi dogodio razvoj digitalne Europe u dvije različite brzine. 

Najuspješnije zemlje u digitalnom razvoju ove su godine Danska, Finska, Švedska i Nizozemska, a slijede Luksemburg, Belgija, Irska, Estonija i Austrija. Od država EU-a najveći napredak ostvarile su Slovačka i Slovenija. Unatoč određenim poboljšanjima, neke države članice, među kojima Poljska, Hrvatska, Italija, Grčka, Bugarska i Rumunjska, i dalje zaostaju u odnosu na prosjek EU-a. 

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa i nove okolnosti u kojima živimo, radimo i školujemo se pokazale su da je digitalizacija svih segmenta društva te digitalno obrazovanje izuzetno važno, odnosno da će u budućnosti digitalne vještine biti potrebnije nego ikad prije.

 

21.11.2020 09:07:33

Facebook Twitter Instagram