Vijesti

SVEČANA PRISEGA ROČNICA I ROČNIKA VRAĆA SE NA TRG SV. TROJSTVA U POŽEGI

U Požegi je najavljena skorašnja svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju. Posebnost ovogodišnje je da će se prvi put od Domovinskog rata održati na Trgu Sv. Trojstva u Požegi. Bit će to iduće subote, sedmog ožujka, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić;

Svečanu prisegu položit će 330 ročnica i ročnika, a pripreme za postrojavanje već su počele, rekao je general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. 

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 26. naraštajem, obuku je završilo više od 800 ročnika, među kojima je i gotovo 150 ročnica. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.


Odlukom ministra obrane, i ove godine na dragovoljno vojno osposobljavanje uputit će se tri redovna uputna roka po standardnom programu te pet uputnih rokova po skraćenom programu prilagođenom za vrhunske sportaše i doktore medicine te vojne specijaliste i stipendiste.

 

 

Facebook Twitter Instagram