Vijesti

Svečano je otvoren Centar za posjetitelje “Požeška kuća”

 Danas je u Požegi otvorena Požeška kuća, Centar koji će građanima i posjetiteljima pobliže prikazati Požegu, njenu povijest, ali i život Požežana.  U projekt izgradnje Centra za posjetitelje Požeška kuća uključeni su Grad Požega, Ministarstvo turizma i sporta te u sklopu projekta Požeške bolte Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt se financirao kroz nekoliko faza počevši od 2014. godine.

Prva i druga faza razvoja projekta Požeška kuća, u razdoblju od 2014. do 2017. godine obuhvaćale su vanjsko i unutarnje uređenje prostora što se odnosilo na izvedbu vanjskih i unutarnjih građevinskih radova – sanacija krova, vanjske stolarije, fasade te strojarske i električne instalacije. Prethodno navedene aktivnosti provodile su se i financirane su sredstvima Ministarstva turizma odobrenima u sklopu poziva pod nazivom Program razvoja javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma te sredstvima Grada Požege.
U trećoj fazi svog razvoja, prijavljenoj 2017. godine, Centar, uz to što je dio Programa razvoja javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma i sporta, 2020. godine također postaje i dijelom projekta Požeške bolte koji je dio Pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema. Aktivnosti u sklopu ove faze odnosile su se na razvoj produkt i grafičkog dizajna za uređenje Centra, nabavu opreme i razvoj sadržaja za IT i multimediju.
Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra iznosi preko 4,500.000,00 kn od kojih je Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo 32%, grad Požega sufinancirao je 38% ukupnog iznosa te se kroz projekt Požeške bolte financiralo 30% ukupnog iznosa. U sklopu projekta Požeške bolte sredstva sufinanciraju Europski fond za regionalni razvoj te grad Požega uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata sufinanciralo 50% iznosa Grada Požege iz projekta Požeške bolte
Prisutnima se uvodno obratila v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček. Otvorenju su prisustvovali Ana Tišma Hajdarević, viša stručna savjetnica pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te gospođa Mirella Benedicti Staraj, voditeljica Odjela za korištenje sredstava Fonda za razvoj turizma pri Ministarstvu turizma i sporta, županica Antonija Jozić, gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.
11.11.2022 16:35:49

Facebook Twitter Instagram